BTÜ’den Matematik Eğitimine Dijital Dokunuş

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), matematik eğitiminde dijital dönüşümü hedefleyen önemli bir projeye imza attı. Uluslararası ortaklarla yürütülecek olan “PyMath (Python and Mathematics)” adlı proje, Erasmus+ Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Proje ile öğretmenler ve öğrenciler için kapsamlı dijital eğitim materyalleri geliştirilecek.
Python ile Etkileşimli Matematik Öğretimi
BTÜ’nün ortak olduğu PyMath projesi, kolay öğrenilebilen ve geniş görselleştirme olanakları sunan Python programlama dili aracılığıyla matematik öğretimini daha etkileşimli ve anlaşılır hâle getirmeyi amaçlıyor. Proje kapsamında geliştirilecek materyaller; teorik bilgileri dijital uygulamalarla destekleyerek, öğrencilerin analitik düşünme becerilerini geliştirmeyi hedefliyor. Eğitim teknolojileri alanında önemli bir boşluğu doldurması beklenen proje, aynı zamanda öğrencilerin dijital yetkinliklerini artıracak.
Uluslararası Ortaklıkla Yürütülüyor
Proje, Romanya’nın Ecaterina Teodoroiu Ulusal Koleji koordinatörlüğünde yürütülüyor. Türkiye’den BTÜ ile birlikte Mustafakemalpaşa Anadolu Lisesi, Macaristan’dan Miskolc Mesleki Eğitim Merkezi, Yunanistan’dan Geniko Likio Evosmou Lisesi ve Bulgaristan’dan Ezikova Lisesi projede yer alıyor.
BTÜ adına projeyi yürüten ekipte, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turgay Tugay Bilgin, araştırmacı olarak İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Oya Güler ve Proje Destek Ofisi’nden Dr. Öğr. Gör. Yasemin Sarıcaoğlu yer alıyor.
Dijital Eğitim İçerikleri Geliştirilecek
Projenin detaylarına ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Turgay Tugay Bilgin, PyMath kapsamında eğitimde dijital içeriklerin çeşitliliğini artıracaklarını belirtti.
“Amacımız matematik eğitimini dijitalleştirerek daha etkileşimli ve erişilebilir hâle getirmek. Proje kapsamında; öğretmen ve öğrenciler için etkileşimli e-kitaplar, öğretim videoları, dijital posterler, Python kod kütüphanesi, bir web sitesi, YouTube ve Instagram hesapları oluşturulacak. Ayrıca öğretmen eğitimi ve akademik destek modülleri geliştirilecek. Projemizin önemli bir ayağı da ortaklık okullarındaki matematik öğretmenlerine Python programlama kursları verilmesi olacak.”
Bilgin, projenin dört temel modülden oluşacağını ve sonuçların akademik bir rapor hâlinde Avrupa eğitim literatürüne kazandırılacağını da sözlerine ekledi.
Rektör Çağlar: “Avrupa Düzeyinde Etki Yaratacak”
BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, projeyle ilgili yaptığı değerlendirmede dijitalleşmenin yalnızca bir teknoloji meselesi olmadığını, eğitimin tüm alanlarını kapsayan bir dönüşüm olduğunu vurguladı:
“PyMath projesi, üniversitemizin dijital dönüşüm vizyonuna önemli katkı sunacaktır. Uluslararası iş birlikleriyle matematik eğitiminde sürdürülebilir ve yenilikçi bir model geliştirme imkânı doğdu. Bu sayede hem öğrenciler hem de öğretmenler dijital çağın gerekliliklerine uygun beceriler kazanacak. Avrupa düzeyinde etki yaratacak bu projede görev alan tüm akademisyenlerimizi gönülden tebrik ediyorum.”