Dolar 38,8520
Euro 43,3708
Altın 3.997,10
BİST 9.668,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 24°C
Az Bulutlu
Bursa
24°C
Az Bulutlu
Cts 24°C
Paz 21°C
Pts 24°C
Sal 21°C

BTÜ’den Avrupa Çapında Başarı

BTÜ’den Avrupa Çapında Başarı
16 Mayıs 2025 15:25
2
A+
A-

Bursa Teknik Üniversitesi’nin (BTÜ) Prof. Dr. Deniz Uzunsoy koordinatörlüğünde hazırladığı proje, Avrupa Birliği’nin en prestijli araştırma programlarından biri olan Ufuk Avrupa Marie Skłodowska-Curie (MSCA) Değişim Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Metal malzemelerin geri dönüşümüne odaklanan proje ile BTÜ, Türkiye’den “koordinatör” sıfatıyla projeleri desteklenen üç üniversiteden biri oldu.

BTÜ, akademik başarılarına ulusal ve uluslararası platformlarda yenilerini eklemeye devam ediyor. Avrupa Birliği’nin en önemli araştırma fonlarından Ufuk Avrupa (Horizon Europe) Marie Skłodowska-Curie (MSCA) Değişim Programı 2024 çağrısı kapsamında kabul edilen “Sustainable Production of High Entropy Alloys from Secondary Metals” (İkincil Metallerden Yüksek Entropili Alaşımların Sürdürülebilir Üretimi – SUSHEAS) adlı proje, 736 bin 476 Euro bütçeyle desteklenecek.

Bu başarıyla BTÜ, Türkiye genelinde koordinatör konumuyla destek alan üç üniversiteden biri olurken, Avrupa çapında da sayılı yükseköğretim kurumları arasına girdi.

Uluslararası İş Birliği ile Yürütülecek

Yedi ortaklı uluslararası konsorsiyumla yürütülecek olan projede BTÜ’nün yanı sıra şu kurumlar yer alıyor:

  • Brunel University London (İngiltere)

  • Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet – NTNU (Norveç)

  • Sağlam Metal Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Türkiye)

  • Suranaree University of Technology (Tayland)

  • Universidade do Porto (Portekiz)

  • Bournemouth University (İngiltere)

  • International Iberian Nanotechnology Laboratory (Portekiz)

Çevreci Üretim ve Geri Dönüşüm Vurgusu

Projenin detaylarına ilişkin bilgi veren BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi ve proje koordinatörü Prof. Dr. Deniz Uzunsoy, çalışmanın çevresel sürdürülebilirlik ve malzeme teknolojilerinde önemli bir yenilik sunduğunu belirtti. Uzunsoy, “Proje ile yüksek entropili alaşımların üretiminde birincil hammaddelere olan bağımlılığı azaltmayı hedefliyoruz. Geri dönüştürülmüş ikincil metallerin yeniden kazanımı sayesinde hem çevre dostu hem de enerji verimli üretim yöntemleri geliştirilecek” dedi.

Endüstriye Katkı ve Yapay Zeka Desteği

Yüksek entropili alaşımların geleneksel olarak yüksek maliyetli ve çevresel etkisi yüksek kaynaklarla üretildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Uzunsoy, SUSHEAS projesiyle bu alanda sürdürülebilir bir dönüşüm hedeflediklerini belirtti. Uzunsoy, “Yapay zeka destekli optimizasyon, metal geri kazanımı, üretim süreçlerinin iyileştirilmesi, karakterizasyon ve prototip demonstrasyonları gibi alanlarda da yenilikler sunacağız. Ayrıca akademik ve endüstriyel paydaşlar arasında bilgi ve deneyim aktarımını sağlayacak araştırmacı değişimleri de projeye ayrı bir değer katacak” diye konuştu.

“Geleceğin Malzemelerine Giden Yolda Önemli Bir Adım”

Projenin, gelecekte çevreci mühendislik malzemelerinin üretimi açısından önemli bir temel oluşturacağını vurgulayan Prof. Dr. Uzunsoy, “Sadece çevreye duyarlı üretim yöntemlerini teşvik etmiyoruz, aynı zamanda ileri teknoloji malzemelerin geliştirilmesine de katkı sağlıyoruz” dedi.

Rektör Çağlar’dan Tebrik: “Uluslararası Başarımız Gücümüzü Gösteriyor”

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, MSCA 2024 çağrısı kapsamında bu büyük başarıya imza atan Prof. Dr. Deniz Uzunsoy ve proje ekibini tebrik etti. Çağlar, “Türkiye’de koordinatör olarak destek almaya hak kazanan üç üniversiteden biri olmamız, araştırma odaklı üniversite vizyonumuzun bir göstergesidir. Uluslararası fonlara erişim konusundaki kurumsal gücümüz her geçen gün artıyor. Akademik potansiyelimizin Avrupa düzeyinde karşılık bulması, bilimsel üretim kapasitemizin ulaştığı seviyeyi net biçimde ortaya koyuyor. Ulusal ve uluslararası düzeyde daha fazla proje desteği alacağımıza yürekten inanıyor, emeği geçen tüm akademisyenlerimize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.