BTÜ’de Fizik Zirvesi

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) tarafından her hafta çarşamba günleri düzenlenen “BTÜ Konuşmaları” programının 4. Sezon 37. bölüm konuğu, Özyeğin Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Burçin Ünlü oldu. “Fizik ve Evren” başlıklı sunumuyla dikkat çeken Prof. Dr. Ünlü, mühendislikten yapay zekâya, sağlıktan çevreye kadar pek çok alanda fizik yasalarının etkili olduğunu vurguladı.
BTÜ Mimar Sinan Yerleşkesi Turkuaz Salon’da gerçekleştirilen etkinliğe BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Bayhan ve Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Yapay zekânın gelişmesiyle birlikte bazı alanların önemini kaybettiği yönünde yanlış bir algının oluştuğunu belirten Prof. Dr. Ünlü, “Yapay zekâ fizik ya da matematik bilmiyor, bu nedenle tam anlamıyla akıl yürütemiyor. Bu bilim dallarını algoritmalara dahil etme çabaları sürüyor, ancak bu oldukça zor bir süreç” dedi.
“Fizik Bilmek Başarıyı Artırır”
Fiziğin, mühendislikten tıbba, biyolojiden çevre bilimlerine kadar birçok alanın temelini oluşturduğunu ifade eden Prof. Dr. Ünlü, “İster orman mühendisi olun, ister aşçı ya da başka bir meslek sahibi… Fiziğin temel kurallarını bilirseniz işinizi daha iyi yaparsınız. Çünkü her şeyin temelinde fizik yasaları yatar. Bu yönüyle fizik mezunları, farklı alanlarda rahatlıkla çalışabilir” dedi.
“Kuantum Mekaniği Gelecekte Daha da Önemli Olacak”
Fizik biliminin klasik mekanik, kuantum mekaniği, rölativistik mekanik ve kuantum alan teorisi gibi temel alanlara dayandığını belirten Prof. Dr. Ünlü, gelecekte kuantum mekaniğinin çok daha fazla önem kazanacağını ve bu nedenle mühendislik öğrencilerinin bu alanda mutlaka eğitim alması gerektiğini vurguladı.
“Evren, Düzensizlikle Yok Olacak”
Fiziğin en temel sorularından birinin “entropi” kavramı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ünlü, “Evren başlangıçta düzenli bir dağılıma sahipti. Ancak zamanla bu yapı düzensizliğe, yani entropiye doğru evriliyor. Günün birinde her şey birbirinden o kadar uzaklaşıp kopacak ki, işte o zaman evrenin sonu geldi diyebileceğiz” şeklinde konuştu.
Konuşmasında karmaşık sistemlere de değinen Prof. Dr. Ünlü, iklim, insan vücudu, kanser ve Alzheimer gibi konuların günümüzde önemli araştırma alanları hâline geldiğini söyledi.
Program, soru-cevap bölümünün ardından BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar’ın, Prof. Dr. Mehmet Burçin Ünlü’ye plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.