Başkan Aydın’dan Çiftçiye Can Suyu

Osmangazi Belediyesi, tarımsal kalkınmayı desteklemek ve kentin üretim potansiyelini artırmak amacıyla Bağlı Mahallesi’nde ahududu yetiştiriciliğine yönelik deneme üretimine başladı. Osmangazi Belediyesi iştiraki Gazi Tarım A.Ş. iş birliğinde hayata geçirilen projede başarı sağlanması halinde, dağ köylerinin tamamında ahududu üreticiliği yaygınlaştırılacak.
Belediye, tarım ile uğraşan üreticilere çok yönlü destek vermeyi sürdürüyor. Bu kapsamda Bağlı Mahallesi’nde ahududu fidesi dikimi gerçekleştirildi. Mahallede çiftçilik yapan Kenan Taşpınar’a ait araziye dikilen fideler, ilaç kullanılmadan, geleneksel yöntemlerle yetiştirilecek. Doku kültürü metoduyla üretilmiş, hastalıklardan ari Willamette ve Tulameen cinsi ahududu fideleri, çoğaltılarak dağ köylerinde yaşayan çiftçilere ücretsiz dağıtılacak. Projenin nihai hedefi, Bursa’nın ahududu üretim potansiyelini artırmak, ithalatı azaltmak ve ihracat kapasitesini yükseltmek.
Başkan Aydın: “Çiftçimizin para kazanması birinci hedefimiz”
Ahududu fidelerinin dikiminde toprakla buluşma törenine katılan Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, “Tamamen organik üretim yapacağız. Kesinlikle ilaçlama olmayacak, doğal gübre kullanılacak ve ihracat odaklı bir yol izlenecek. Amacımız çiftçimizin ve köylümüzün para kazanması. Bu modeli burada başarılı hale getirirsek, tüm dağ köylerinde yaygınlaştırmayı planlıyoruz.” dedi.
Başkan Aydın, gençlerin köylerinden göç edip kent merkezinde düşük ücretli işlerde çalışmak zorunda kaldığını vurgulayarak, “Oysa köylerinde ahududu gibi ürünleri yetiştirerek yüksek gelir elde edebilirler. Türkiye’de bu alanda ciddi bir ihracat potansiyeli var. Biz de üreticimize teknik, fiziksel ve maddi destek sağlayacağız. Ayrıca, ilerleyen süreçte ürünlerin saklanması için bir soğuk hava deposu inşa edeceğiz. Üreticinin pazarda rekabet gücünü artırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“Geleneksel tarıma dönmeliyiz”
Tarımın ve sağlıklı üretimin önemine de değinen Başkan Aydın, “İnsanoğlu gıdaya muhtaç. Sağlıklı üretim için doğru tarım teknikleri şart. Günümüzde birçok hastalık sağlıksız gıdadan, kirli hava ve sudan kaynaklanıyor. Bu kirliliğin nedeni ise insan eliyle kullanılan kimyasal maddeler. Geleneksel yöntemlere dönerek hem halk sağlığını koruyabilir hem de üreticinin gelirini artırabiliriz” dedi.
Atay: “Türkiye’nin 200 bin ton üretim potansiyeli var”
Gazi Tarım A.Ş. Genel Müdürü Arca Atay da proje hakkında bilgi vererek, “Bağlı Mahallesi’nde doku kültürüyle elde edilen, iç ve dış piyasada değeri yüksek iki ahududu çeşidini deniyoruz. Fidelerin dikimi yapıldı, can suyu verildi. Sürekli kontroller yapacağız” diye konuştu.
Bursa’nın ahududu üretimi için çok uygun bir coğrafya olduğuna dikkat çeken Atay, “Uludağ bölgesi, çilek, yaban mersini ve böğürtlen gibi meyvelerin doğal yollarla yetiştirilebileceği bir alan. Dünyada Rusya ve ABD 160 bin ton, Sırbistan 120 bin ton, Bosna Hersek 40 bin ton ahududu üretiyor. Türkiye ise yalnızca 4 bin ton üretim yapıyor. Oysa ülkemizin 200 bin ton üretim potansiyeli var. Bu üretimi artırmak için çiftçiye destek şart. En büyük hedefimizden biri de bu ürünlerin korunması için bölgede bir soğuk hava deposu kurmak” dedi.
Taşpınar: “Destekler arttıkça üretim de artar”
Ahududu fidanlarının dikildiği arazinin sahibi Kenan Taşpınar ise, “18 yıldır çiftçilik yapıyorum. Bu fidelerin bakımını en iyi şekilde yaparak verimli bir hasat dönemi geçirmeyi planlıyoruz. Yerel yönetimlerin desteği çok önemli. Birçok çiftçi yeterli destek alamadığı için üretimden vazgeçti, köyden şehre göç etti. Desteklerin artmasını ve çiftçilerin doğru tarım yöntemlerine yönlendirilmesini istiyoruz” dedi.