Dolar 43,1297
Euro 50,2219
Altın 6.246,25
BİST 12.200,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 10°C
Yağmurlu
Bursa
10°C
Yağmurlu
Pts 3°C
Sal 3°C
Çar 7°C
Per 10°C

Anadolu’nun Türkü Yolları Osmangazi’de Yankılandı

Anadolu’nun Türkü Yolları Osmangazi’de Yankılandı
8 Ocak 2026 13:10
1
A+
A-

Kadın ağzıyla söylenen, kadının duygularını ve yaşamını yansıtan Anadolu türkülerinin hikâyeleri, Osmangazi Belediyesi’nin düzenlediği “Anadolu’nun Türkü Yolları” programında sanatseverlerle buluştu.

Kadın ağzıyla söylenen, kadın konulu ve kadının duygu dünyasını yansıtan Anadolu türkülerinin hikâyeleri, Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen “Anadolu’nun Türkü Yolları” programı kapsamında dinleyicilerle buluşturuldu. Şadırvanlı Han Eğitim Akademisi’nde gerçekleştirilen etkinlik, türkülerin yalnızca ezgilerini değil, yüzyıllar öncesine uzanan hikâyelerini de gün yüzüne çıkardı.

Asırlardır dilden dile aktarılarak günümüze ulaşan Anadolu türkülerinin izini süren programda, türküler hangi duygularla yakıldıysa o hikâyeler eşliğinde anlatıldı. Gecede, Diyarbakır, Şanlıurfa, Tokat, Manisa, Erzincan, Artvin, Afyon, Rumeli ve Kayseri yörelerine ait toplam 13 türkü seslendirildi. Türkülerin hikâyelerini Doç. Dr. M. Emir İlhan aktarırken, eserler saz sanatçısı Selçuk Oruç tarafından icra edildi.

Türkülerde kadının halini ve yaşamını anlatmayı amaçladıklarını belirten Doç. Dr. M. Emir İlhan, Anadolu türkülerinde kadının sevgili, maşuk, cefakeş, mağdur, emekçi ve özgür kimlikleriyle yer aldığını ifade etti. İlhan, “Türküleri yalnızca ezgi olarak dinliyoruz ancak kelimeler çok şey anlatıyor. Zamanla anlamı unutulan ya da değişen türküler var. Bu nedenle türkünün kime, neden ve hangi duyguyla yakıldığını hikâyeleriyle anlatmak istedik. Kadın ağzıyla söylenen türkülerde, kadının kendi sözleri ve duyguları bulunuyor. Yüzyıllardır kadınların sahiplendiği bu eserleri dinleyiciyle buluşturmayı amaçladık” dedi.

Programa katılan sanatseverler ise böylesine anlamlı ve kültürel bir etkinliği hayata geçirdiği için Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a teşekkür etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.