Dolar 32,4549
Euro 34,7484
Altın 2.421,87
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 16°C
Az Bulutlu
Bursa
16°C
Az Bulutlu
Çar 18°C
Per 20°C
Cum 17°C
Cts 16°C

Bitcoin, Musk’ın U dönüşüyle çakıldı

Bitcoin, Musk’ın U dönüşüyle çakıldı
13 Mayıs 2021 13:18
624
A+
A-

ABD’li ‘mucit’ yatırımcı Elon Musk, CEO’su olduğu elektrikli araç şirketi Tesla’nın satışlarında bitcoin kullanma kararından vazgeçince dünyanın en yüksek işlem hacimli kripto parası çakıldı.

Twitter’daki açıklamasında ‘bitcoin madenciliğinde ve işlemlerinde hızla artan fosil yakıt kullanımı’na dair endişesini dile getiren Musk, üretimde daha az enerji kullanan diğer kripto paraları tercih edebileceğinin de işaretini verdi.

Musk buna rağmen şirketin elindeki bitcoin’leri satmayacağını belirtti.

Dünyanın bir numaralı kripto parası bitcoin bu mesajla Asya’daki işlemlerde yüzde 15 değer kaybederek 50 bin doların altına indi. Daha sonra kayıplarını bir miktar toparlayan bitcoin’de düşüş yüzde 8’e geldi. TSİ 7:29 itibariyle 50 bin 770 dolar seviyesinde. Bloomberg ajansı bitcoin satışı için yoğun bir talep oluştuğunu bildirdi.

Musk, şubat ayında 1.5 milyar dolar değerinde bitcoin aldığını ve bu para birimini ödemelerde kabul edeceğini duyurmuştu. Bu bitcoin’e itibar ve meşruiyet kazandırırken ödeme ve yatırım aracı olarak kabul görmesini sağlamıştı.

66 kat fazla elektrik harcıyor

Coin’ler karmaşık algoritmaları işleyen bilgisayarlarca çıkarılıyor ve bu cihazlar hava limanı hangarlarını andıran dev tesislerde çalışıyor. Bu da elektriği üretimdeki başlıca girdi haline getiriyor ki bu süreçte binlerce haneye yetecek kadar enerji harcanıyor.

Bitcoin talebiyse durmak bilmiyor. Bitcoin madenciliği bugün 2015’teki seviyenin 66 katı elektrik harcıyor. Bu elektriğin çoğuysa başta kömür olmak üzere fosil yakıtlardan elde ediliyor. Yeşil coin madenciliği ise giderek azalıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.