Dolar 49,1597
Euro 55,1082
Altın 6.580,67
BİST 12.411,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 22°C
Parçalı Bulutlu
Bursa
22°C
Parçalı Bulutlu
Sal 22°C
Çar 22°C
Per 24°C
Cum 27°C

Mütareke ruhu sanatta yaşıyor

Mütareke ruhu sanatta yaşıyor
5 Ekim 2026 15:11
35
A+
A-

Mudanya Mütarekesi’nin 104. yılı kapsamında hazırlanan “ATEŞ/KES” Çağdaş Sanat Sergisi, 8 Ekim’de saat 18.00’de Cumhuriyet Galerisi’nde sanatseverlerle buluşacak. Tuana Sarı küratörlüğünde düzenlenen sergi, yedi sanatçının toplam 21 eserini bir araya getirerek savaş, hafıza, kimlik ve toplumsal dönüşüm kavramlarını ele alacak.

“Bir çatışma durduğunda ne başlar?” sorusundan yola çıkan sergi, Mudanya Mütarekesi’ni yalnızca çatışmanın sona erdiği tarihsel bir dönüm noktası olarak değil, bireysel ve toplumsal yeniden yapılanmanın başlangıcı olarak değerlendiriyor. Savaşın doğrudan temsili yerine çatışma sonrasında bedenin, hafızanın, mekânın, kimliğin ve aidiyet duygusunun nasıl değiştiğine odaklanan eserler, geçmiş ile gelecek arasındaki kırılgan ilişkiyi sorguluyor.

Serginin adı, “ATEŞ” ve “KES” sözcüklerinin taşıdığı anlamlar üzerinden şekilleniyor. “ATEŞ” gerilim, kırılma, kayıp ve çatışmayı temsil ederken, “KES” durma, sessizlik ve geçiş anına işaret ediyor. İki sözcük arasındaki ayrım ise kesin bir sondan ziyade geçmiş ile gelecek arasında oluşan bir eşiği simgeliyor.





Eda Yıldız, Gülben Saydut, Aleyna Işıklar, İnci Beyza Altansoy, Gülşah Çalhan, Sezin Türk Kaya ve Nejat Erdi Korkmaz’ın eserlerinden oluşan seçkide; beden, çocukluk, kent, hafıza, aidiyet, kayıp ve yeniden yapılanma temaları işleniyor. Farklı kişisel ve toplumsal deneyimleri ortak bir düşünsel alanda buluşturan sergi, Mudanya Mütarekesi’nin imzalandığı coğrafyada geçmişin günümüzde hâlâ gündeme getirdiği sorulara çağdaş sanat aracılığıyla yanıt arıyor.

ATEŞ/KES Çağdaş Sanat Sergisi, çatışmaların sona ermesinin ardından insanların kendilerini, yaşadıkları mekânları ve başkalarıyla kurdukları ilişkileri nasıl yeniden şekillendirdiğini sorgulayarak 8 Ekim’de Cumhuriyet Galerisi’nde ziyaretçilerini ağırlamaya başlayacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.