Dolar 47,5561
Euro 54,8120
Altın 6.222,51
BİST 13.539,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 31°C
Az Bulutlu
Bursa
31°C
Az Bulutlu
Sal 32°C
Çar 34°C
Per 33°C
Cum 32°C

CJP lideri Dipke: Şimdilik partileşmeyeceğiz

CJP lideri Dipke: Şimdilik partileşmeyeceğiz
4 Ağustos 2026 16:53
45
A+
A-

Hamamböceği Halk Partisi (CJP) kurucusu Abhijeet Dipke, Yeni Delhi’den başlayıp ülke geneline yayılan sınav skandallarına karşı protestoların ardından hareketin hemen siyaset sahnesine atılmayacağını açıkladı. Dipke, gösterilerin Eğitim Bakanı Dharmendra Pradhan’ın istifasıyla sonuçlanmasına rağmen partileşmenin şu an için çözüm olmadığını savundu.

Dipke, Chhatrapati Sambhajinagar’daki evinde Reuters’a verdiği söyleşide, destekçilerinin önümüzdeki iki gün boyunca bir araya gelerek hareketin yol haritasını belirleyeceğini söyledi. Ziyaretçilerle fotoğraf çekilmesi ve evin zeminine dizilen çiçek buketleri, hareketin geniş tabanlı bir destek gördüğünü gösterdi.

Hareketin öncelikleri ve siyaset yaklaşımı

Dipke, CJP’nin öncelikle gençlerin güvenini ve kamu kurumlarına olan inancı yeniden tesis etmeye odaklanacağını belirtti. “Şu anda siyasi parti kurmak çözüm değil” diyen Dipke, ancak halkın çoğunluğu isterse ileride partileşme ve seçimlere aday verme seçeneklerinin değerlendirilebileceğini ekledi.



Harekete katılan gençlerin taleplerini dinlemenin ve gerçek ihtiyaçları anlamanın önemine vurgu yapan Dipke, hareketin kısa vadede siyasetçilere, mahkemelere ve medyaya güvenini geri kazanmayı amaçladığını söyledi.

Sınav skandalı, hükümet tepkisi ve güvenlik endişeleri

Haziran ayında ABD’deki eğitimini tamamlayıp ülkeye dönen Dipke’nin başlattığı protestolar, tıp sınavı sorularının sızdırılmasına ilişkin öfkeyi Yeni Delhi sokaklarına taşıdı. Polis müdahalelerine rağmen devam eden 36 günlük oturma eylemi sonrasında Eğitim Bakanı Pradhan istifa etti; hükümet ise sınav sızıntılarına yönelik cezaları ağırlaştırma ve sistem incelemesi kararı aldı.

Dipke, hükümetin hareketi itibarsızlaştırmak için yöneticiler hakkında soruşturmalar açmasından çekindiği için hemen parti kurmak istemediğini söyledi. Ayrıca, sosyal medyada hızla yayılan hareketin ardından yaşanan tehditler nedeniyle evinin önünde yoğun güvenlik önlemleri alındığını ve ailesinin güvenliğinin önceliği olduğunu belirtti. “Annem ve babam için endişeleniyorum” ifadelerini kullandı.

Gelecek seçimler ve olası etkiler

Analistler, CJP’nin partileşmesi halinde 2029 genel seçimlerinde Başbakan Narendra Modi için daha büyük bir risk oluşturabileceğini vurguluyor. Önümüzdeki yıl yapılacak Uttar Pradesh, Punjab ve Gujarat seçimleri ise genç seçmenlerin tepkisini ölçecek önemli sınavlar olarak görülüyor.

Uzmanlar, CJP’nin tabanını koruyup gençlik sorunlarını savunmaya devam etmesi halinde ivmesini sürdürebileceğini belirtiyor. Dipke ise şu an için hareketin bir halk hareketi olarak kurumsal güveni yeniden tesis etmeye odaklanmasının daha önemli olduğunu söylüyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.