Dolar 47,3323
Euro 53,8589
Altın 6.168,06
BİST 13.943,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 26°C
Az Bulutlu
Bursa
26°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 20°C
Paz 27°C
Pts 32°C

Avrupa’da Orman Yangınları

Avrupa’da Orman Yangınları
25 Temmuz 2026 16:07
41
A+
A-

Avrupa’yı etkisi altına alan sıcak hava dalgalarıyla birlikte orman yangınları hızla yayılarak yaşamları tehdit ediyor. Son haftalarda Fransa ve İspanya’da kontrol dışına çıkan alevler binlerce kişiyi yerinden etti ve geniş bölgelerde acil müdahale gerektirdi.

Fransa’nın güneybatısında Gironde ve Landes bölgesinde süren yangınlar sonucu 140 binden fazla kişi tahliye edildi. Alevlerin yerleşimlere yaklaşması üzerine Bordeaux civarında ek 60 bin kişinin daha tahliye edilmesi gündemde. Yetkililer, bazı belde sakinlerine cep telefonları aracılığıyla derhal evlerini terk etmeleri yönünde acil uyarılar gönderdi.

Yetkililerin ve ordunun müdahalesi

Fransa İçişleri Bakanı Laurent Nunez, yangının kontrolden çıkıp kendi kendini besleyen devasa bir hâl aldığını, rüzgâr değişimleriyle alevlerin Bordeaux’ya doğru ilerlediğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise ordunun seferber edildiğini duyurdu; ayrıca AB Sivil Koruma Mekanizması harekete geçirilerek Çekya ve Slovakya’dan helikopter desteği talep edildi.



İspanya’da birleşen cepheler ve acil durum

İspanya’da Madrid’in batısında üç ayrı yangının birleşmesi sonrası hükümet Ulusal Acil Durum ilan etti. Bu gelişmeler sonucunda 23 bin kişiye tahliye emri verildi, yaklaşık 40 bin kişiye ise evlerinden çıkmamaları bildirildi. Madrid Bölge Başkanı Isabel Dıaz Ayuso, yüksek sıcaklık, kuvvetli rüzgâr ve birleşen yangın cephelerinin bölge tarihinin en kötü yangınını oluşturduğunu ifade etti.

Madrid Acil Durum Yönetim Başkanı Carlos Novillo, yangının zirve noktasında olduğunu ve itfaiyenin müdahale kapasitesinin aşıldığını belirterek doğrudan saldırı yerine savunma önlemleri uygulandığını açıkladı. Ayrıca Avila eyaletindeki Burgohondo yangınının Madrid’deki cephelerle birleşme ihtimali yeni bir risk oluşturuyor.

Yayılma hızı ve lojistik zorluklar

Yerel yetkililer rüzgârın etkisiyle korların kilometrelerce öteye taşındığını; bazı bölgelerde alevlerin yarım saatten kısa sürede onlarca kilometre katettiğini bildiriyor. El Tiemblo Belediye Başkanı Arturo Varas Gonzalez, yangınların hızını örnekleyerek durumun kontrol dışına çıktığını vurguladı.

Avrupa Birliği, Fransa ve İspanya’ya yangın söndürme uçak ve helikopterleriyle destek sağlama çabasında olsa da, aynı anda süren sıcak hava dalgaları ve mevcut envanter yetersizlikleri istenen desteğin tam olarak ulaştırılmasını engelliyor.

Sonuç olarak, bölgedeki yangınlar geniş çaplı tahliyelere, askeri ve uluslararası desteğe ihtiyaç duyulmasına neden olurken, hava koşulları ve kaynak sıkıntısı krizi derinleştiriyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.