36. NATO Zirvesi: Ankara 7-8 Temmuz
Türkiye, uluslararası diplomasi sahnesinde önemli bir döneme giriyor; 36. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi 7-8 Temmuz tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilecek. Zirve öncesinde ittifak üyeleri ve konuk delegasyonların katılımıyla yoğun bir program ve güvenlik hazırlıkları yürütülüyor.
Binlerce yabancı misafirin katılacağı etkinlik, küresel güvenlik politikalarına yön verecek kararların tartışılacağı bir platform olacak. Türkiye, 2004’teki İstanbul Zirvesi’nden sonra bu büyüklükteki ikinci ev sahipliğini üstlenecek.
Zirve Takvimi ve Önemli Ziyaretler
7 Temmuz günü ABD Başkanı Donald Trump Ankara’ya gelecek; gelişinde yeni model Air Force One tipi Boeing 747 kullanılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trump’ı Beştepe’de resmi törenle karşılayacak ve bu karşılama sırasında Trump’ın makam aracına atlı birlikler eşlik edecek.
Katılımcılar ve Üye Ülkeler
Zirveye katılacak devlet ve hükümet başkanları ile birlikte bakanlar, üst düzey diplomatlar ve uluslararası kuruluş temsilcileri Ankara’da bir araya gelecek. Aşağıda zirveye katılan NATO üyesi ülkelerin listesi yer almaktadır:
- Türkiye
- Fransa
- Litvanya
- ABD
- Hollanda
- Romanya
- Belçika
- İtalya
- Slovakya
- Birleşik Krallık
- İzlanda
- Slovenya
- Danimarka
- Kanada
- Bulgaristan
- Norveç
- Lüksemburg
- Estonya
- Portekiz
- Yunanistan
- Arnavutluk
- Almanya
- İspanya
- Hırvatistan
- Polonya
- Çekya
- Karadağ
- Macaristan
- Letonya
- Kuzey Makedonya
- Finlandiya
- İsveç
Not: Zirve süresince kamuoyu ve medya, alınacak kararlar ve liderler arası görüşmeler nedeniyle gelişmeleri yakından takip edecek. Güvenlik, lojistik ve protokol hazırlıkları etkinliğin başarılı geçmesi için kritik öneme sahip olacak.