Gazi Koşusu 100. Yılında Veliefendi’de
Türkiye’nin en prestijli at yarışı Gazi Koşusu, 100. yılı heyecanıyla bugün İstanbulluları buluşturuyor. Yarışa katılan 22 safkanın ve jokeylerin mücadelesi, Veliefendi Hipodromu’nda milyonları ekrana kilitleyecek.
2 bin 400 metre çim pistte düzenlenen ve yalnızca üç yaşlı İngiliz taylarının koştuğu bu derbi, saat 17.15’te start alacak ve Kanal D’den canlı yayınlanacak.
Ödüller ve Rekorlar
Bu yıl birincilik ikramiyesi 50 milyon lira olarak açıklandı. Ayrıca ikinciye 20 milyon, üçüncüye 10 milyon, dördüncüye 5 milyon ve beşinciye 2 milyon 500 bin lira ikramiye verilecek. Koşuyu kazanan tayın sahibi, birincilik ödülüne ek olarak 100. Yıl Gazi Koşusu Özel Ödülü, kayıt ve taksit ücretleri ile at sahibi primi dahil olmak üzere toplam 126 milyon 870 bin lira kazanacak; eğer sahibi aynı zamanda yetiştiriciyse tutar 141 milyon 870 bin liraya yükselecek.
Tarihçe ve En İyi Derece
Gazi Koşusu’nun temelleri, Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara’daki yarışları himayesiyle takip eden Mustafa Kemal Atatürk’ün girişimleriyle 1927’de atıldı. Yarışın ilk galibi, sahibi Ali Muhiddin Hacıbekir olan Neriman oldu ve o dönemde Atatürk ile İsmet İnönü koşuyu birlikte izledi.
En hızlı derece ise 1996’da Özdemir Atman’a ait Bold Pilot tarafından, jokeyi Halis Karataş ile 2.26.22 zamanında yapıldı; bu süre Gazi tarihinin zirvesi olarak kayıtlarda yer alıyor.