Bursa’dan Dünyaya Maket İhracatı: 20’nci Ülkeye Ulaştı
Bursa merkezli 3D Maket, Belçika’ya gerçekleştirdiği son ihracatla ürün gönderdiği ülke sayısını 20’ye çıkardı. Firma, Türk mühendisliği ve tasarımını uluslararası pazarlarda temsil ederken yeni hedefini Avrupa, Körfez ve Kuzey Amerika pazarları olarak belirledi.
Bursa’da faaliyet gösteren ve maket üretiminde Türkiye’nin öncü markaları arasında yer alan 3D Maket, uluslararası pazardaki büyümesini sürdürüyor. İnşaat projeleri, sanayi tesisleri, tarihi yapılar ve anıt eserlerin maketlerini üreten firma, son olarak Belçika’ya gerçekleştirdiği ihracatla ürün gönderdiği ülke sayısını 20’ye yükseltti.
16 yıllık sektör tecrübesine sahip olan firma, ihracat odaklı büyüme stratejisi doğrultusunda Balkanlar ve Batı Avrupa pazarlarına yönelirken, Belçika merkezli dünyanın önde gelen lojistik şirketlerinden Katoen Natie için özel bir maket projesine imza attı. Bursa’da üretilen ve şirketin operasyonlarını yüksek hassasiyetle yansıtan maket, Belçika’nın Anvers kentindeki merkeze teslim edildi.
3D Maket Firma Sahibi Nedim Yılmaz, maket sektörünün yüksek katma değerli üretim alanlarından biri olduğuna dikkat çekerek, kilogram başına ihracat gelirinde sektörün savunma sanayi ve mücevherattan sonra üçüncü sırada yer aldığını söyledi.
Yılmaz, “Biz sadece bir maket değil, projenin hikâyesini anlatan güçlü bir iletişim unsuru ihraç ediyoruz. Emek yoğun yapısı sayesinde sektörümüz yüksek katma değer üretiyor” dedi.
Bugüne kadar Tacikistan, Azerbaycan, Kazakistan, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Almanya başta olmak üzere birçok ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Yılmaz, konut projelerinden sanayi tesislerine, limanlardan karma yaşam merkezlerine kadar geniş bir alanda hizmet sunduklarını ifade etti.
Firma, Türkiye’de Topkapı Sarayı’nın tamamını 1/150 ölçeğinde aslına uygun şekilde modelleyen ilk şirket olma özelliğini de taşıyor.
Yurt dışına gönderilen projelerin büyük bölümünü konut projeleri, oteller, iş merkezleri, lojistik tesisler, liman yapıları ve kentsel dönüşüm projelerinin oluşturduğunu belirten Yılmaz, tarihi ve kültürel yapılar için hazırlanan özel maketlerin de uluslararası alanda ilgi gördüğünü söyledi.
Belçika projesinin önemli bir referans olduğunu vurgulayan Yılmaz, yeni dönemde Hollanda, Almanya ve İngiltere başta olmak üzere Batı Avrupa ülkeleriyle birlikte Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Körfez ülkeleri ile Kuzey Amerika pazarlarına daha fazla odaklanacaklarını açıkladı.
Türk maket sektörünün küresel rekabette önemli avantajlara sahip olduğunu belirten Yılmaz, kaliteli üretim, mühendislik bilgisi, rekabetçi maliyetler ve Türkiye’nin stratejik konumunun sektörü öne çıkardığını kaydetti.
Üretim süreçlerinde CNC işleme, lazer kesim ve 3D yazıcı teknolojilerini kullandıklarını ifade eden Yılmaz, sektörün önümüzdeki yıllarda daha fazla dijitalleşeceğini öngördüklerini söyledi. Yapay zekâ destekli üretim sistemleri, robot teknolojileri ve projeksiyon destekli dijital maket uygulamaları üzerinde çalıştıklarını belirten Yılmaz, bu alandaki yeni projelerde de ihracatın öncelikli hedefleri arasında yer aldığını sözlerine ekledi.