Dolar 46,4979
Euro 52,8475
Altın 6.097,83
BİST 14.458,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 29°C
Parçalı Bulutlu
Bursa
29°C
Parçalı Bulutlu
Çar 30°C
Per 32°C
Cum 32°C
Cts 31°C

Özel çocuklara sevgi aşısı! Gezgin Kalp okulları geziyor

Özel çocuklara sevgi aşısı! Gezgin Kalp okulları geziyor
24 Haziran 2026 09:30
38
A+
A-

Proje kuruculuğunu Neşeli Çocuklar Anaokulu öğretmeni Yıldız Kaya’nın üstlendiği Türkiye-Polonya ortaklı eTwinning projesi “I Grow Up With Love / Sevgiyle Büyüyorum”, çocukların sevgi, empati ve nezaket kavramlarını keşfetmelerini sağlayan uluslararası etkinliklerle başarıyla tamamlandı. Türkiye’den Ankara, Kırşehir ve Artvin’deki okulların yer aldığı projede, okul öncesi ve özel gereksinimli öğrencilerin sevgi, empati, nezaket ve olumlu iletişim becerilerini geliştirmeleri hedeflendi.

Uzmanlar tarafından sağlıklı gelişim ve büyümenin en önemli koşullarından biri olarak gösterilen sevgi kavramını merkeze alan proje, çocukların önce kendilerini sevmeleri, öz şefkat geliştirmeleri ve bu duyguları çevrelerine yansıtabilmeleri amacıyla hazırlandı. Erken çocukluk döneminde aileden ve yakın çevreden alınan koşulsuz sevginin çocukların özgüvenlerini güçlendirdiği, güven duygularını pekiştirdiği ve çevrelerini daha cesurca keşfetmelerine katkı sağladığı düşüncesinden hareketle oluşturulan projede, çocukların sevgi dillerini keşfetmeleri ve sevgiyi farklı yollarla ifade edebilmeleri amaçlandı.



İYİ SÖZLER AĞACI

Proje kapsamında gerçekleştirilen “İyi Sözler Ağacı” etkinliğinde öğrenciler birbirlerine güzel sözler söyleyerek nazik iletişimin önemini öğrendi. Okul öncesi ve özel eğitim öğrencilerine uygun olarak tasarlanan etkinlik sayesinde çocukların empati, sosyal beceri ve olumlu iletişim yönleri desteklendi. “Işıltılı Sevgi Ağı” etkinliğinde ise öğrenciler bir ip yardımıyla sınıf içinde sevgi ağı oluşturdu. Çocuklar ipi birbirlerine uzatırken arkadaşlarına olumlu düşünceler ve iltifatlar söyleyerek sevgi ve nezaketin insanları nasıl birbirine bağladığını deneyimledi.

“Sevgi Bilekliği” etkinliğinde çocuklar boncuk, renkli ip, saman parçaları ve EVA köpük kullanarak kendi tasarladıkları bileklikleri hazırladı. Daha sonra oluşturulan sınıf çemberinde her öğrenci seçtiği arkadaşına neden onu sevdiğini anlatarak hazırladığı bilekliği hediye etti. Böylece öğrenciler hem üretmenin hem de sevgilerini ifade etmenin mutluluğunu yaşadı.

İYİLİK KUTUSU

Projede yer alan “İyilik Kutusu” uygulaması da çocukların günlük hayatta yapılan iyilikleri fark etmelerini sağladı. Her sınıfta oluşturulan kutulara öğrenciler, kendilerinin veya arkadaşlarının yaptığı iyilikleri anlatan notlar ve çizimler bıraktı. Böylece küçük yaşlarda iyilik yapma ve yapılan iyilikleri takdir etme bilinci güçlendirildi.

Uluslararası iş birliğini artırmak amacıyla proje isminin harfleri ortak okullar tarafından ayrı ayrı hazırlanırken, öğrenciler “Ülkemin Favorileri” etkinliğiyle kendi ülkelerinin kültürel değerlerini tanıttı. Çocuklar ülkelerinin en sevilen yemeklerini, geleneklerini, tarihi mekanlarını, sanat eserlerini ve kültürel zenginliklerini paylaşarak farklı kültürleri tanıma fırsatı buldu.

EĞLENEREK ÖĞRENDİLER

Dijital araçların da kullanıldığı projede öğrenciler “Sevgi Yapbozu” ve “Sevgi Çarkı” gibi etkinliklerle eğlenerek öğrendi. Aile katılımının önemsendiği çalışmalar kapsamında ise ebeveynlerle birlikte “Sevgi Kurabiyesi”, “Hayvan Dostları” ve “Sevgi Dili Haritası” etkinlikleri gerçekleştirildi. Bu çalışmalar sayesinde ebeveynlerin hem kendi sevgi dillerini hem de çocuklarının sevgi dillerini keşfetmeleri ve çocuklarıyla daha güçlü bağlar kurmaları hedeflendi.

GEZGİN SEVGİ KALBİ

Projenin en dikkat çekici çalışmalarından biri ise “Gezgin Sevgi Kalbi” oldu. Polonyalı öğretmen Dorota tarafından elde dikilen özel kalp maskotu, proje ortakları arasında sevgi ve dostluğun sembolü olarak yolculuğa çıktı. Yolculuk Polonya’da Regina’nın kalbi diğer ortaklara göndermesiyle başladı. Her okul kalbe kurdele, düğme, çizim, yama veya el yapımı süs gibi kendine özgü bir hatıra ekledi. Daha sonra Türkiye’ye gönderilen kalp, burada ortak öğretmen Yıldız’ın koordinasyonunda tüm ortak okulları ziyaret etti. Her okulun katkısıyla zenginleşen kalp, yolculuğun sonunda yeniden Polonya’ya dönerek ortak bir sevgi hikâyesine dönüştü.

ORTAK KİTAP HAZIRLANDI

Çocukların duygu ve düşüncelerini yaratıcı yollarla ifade etmelerini amaçlayan proje kapsamında ayrıca “Çevremizdeki Sevgi” adlı ortak bir kitap hazırlandı. Hikâye anlatımı ve yaratıcı etkinliklerle oluşturulan kitapta çocuklar sevgi, dostluk ve nezaket temalarını kendi bakış açılarıyla anlattı. Böylece duygusal farkındalık, hayal gücü ve iletişim becerilerinin gelişmesine katkı sağlandı.

Proje sonunda çocukların sevgi kavramını daha iyi anlamaları, sevgiyi bedensel, sözel, sanatsal ve estetik yollarla ifade edebilmeleri, öz sevgi ve öz şefkat geliştirmeleri hedeflerine büyük ölçüde ulaşıldı. Aynı zamanda ebeveynlerde sevgi temelli çocuk yetiştirme konusunda farkındalık oluşurken, projede görev alan öğretmenler de hem okul öncesi hem özel eğitim alanında uygulanabilecek yeni etkinlikler konusunda deneyim kazandı. Uluslararası iş birliği ve kültürel paylaşımın güçlendiği “Sevgiyle Büyüyorum” projesi, katılımcılara verilen sertifikalarla sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.