Dolar 46,4442
Euro 53,2960
Altın 6.312,10
BİST 14.827,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 29°C
Az Bulutlu
Bursa
29°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 28°C
Paz 29°C
Pts 29°C

ABD-İran Mutabakatı: 60 Günlük Müzakere Başladı

ABD-İran Mutabakatı: 60 Günlük Müzakere Başladı
18 Haziran 2026 22:37
29
A+
A-

ABD Başkanı Donald Trump ve İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Versay Sarayı ile Tahran’daki ofislerinde karşılıklı mutabakat metnine imza attı. Anlaşmanın ardından ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), sosyal medya üzerinden bölgedeki deniz ablukasının kaldırıldığını duyurdu.

ABD ordusu açıklamasında, başkanın talimatı doğrultusunda İran limanlarına ve kıyı bölgelerine girip çıkan deniz trafiğine uygulanan ablukayı kaldırdığı belirtildi. Ancak Amerikan güçleri, mutabakat hükümlerinin tam uygulanmasını sağlamak amacıyla bölgede belirli bir süre daha konuşlu kalacaklarını açıkladı.

60 Günlük Pazarlık Dönemi

Mutabakat, nihai şartların netleştirilmesi için 60 günlük bir müzakere süresi öngörüyor. Trump, bu sürenin esneklik barındırdığını belirterek kesin bir son tarih olarak görülmemesi gerektiğini söyledi. Espriyle karışık olarak da, başarısızlık durumunda sorumluluğun Başkan Yardımcısı JD Vance’e de yüklenebileceğini ifade etti: “İşe yararsa övgüyü ben alırım; işe yaramazsa suçu JD’ye atarım.”



İsviçre Görüşmeleri ve Taraflar

Diplomatik kaynaklara göre, ABD ve İran heyetleri Bürgenstock’ta ilk uygulama görüşmelerini gerçekleştirecek. Wall Street Journal ise resmi bir imza töreni düzenlenmeyeceğini, ancak nükleer pazarlıkların Lucerne’de devam edeceğini yazdı. ABD tarafında Başkan Yardımcısı JD Vance ve özel temsilciler Steve Witkoff ile Jared Kushner görüşmelere katılacak; Pakistan ve Katar’dan arabulucular da sürece dahil olacak.

Vance, basın toplantısında müzakere süresinin bugün başladığını ilan etti ve Hürmüz Boğazı’nda bir gecede 12 milyon 500 bin varil petrol taşındığını, İran’ın hiçbir tankere saldırmadığını vurguladı. Ayrıca “İran’ın balistik füzelerini büyük oranda etkisiz hale getirdik” diyerek nihai anlaşmanın, İran’ın tüm dünyayı tehdit eden füzelerden arındırılmasını amaçladığını belirtti.

Vance, Hürmüz Boğazı’na ilişkin son koşulların 60 gün sonra netleşeceğini ifade etti. Bu süre zarfında taraflar arasında yürütülecek müzakereler, anlaşmanın kalıcılığını ve bölgesel güvenliği test edecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.