Dolar 46,6604
Euro 53,2220
Altın 6.048,45
BİST 14.268,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 34°C
Açık
Bursa
34°C
Açık
Sal 35°C
Çar 34°C
Per 33°C
Cum 32°C

Hitay Vakfı Sanat Yarışması Türk Dünyasına Açıldı

Hitay Vakfı Sanat Yarışması Türk Dünyasına Açıldı
17 Haziran 2026 13:06
50
A+
A-

Hitay Vakfı tarafından genç sanatçıları desteklemek amacıyla düzenlenen Sanat Yarışması, bu yıl ilk kez uluslararası boyuta taşındı. Türk Devletleri Teşkilatı iş birliğiyle gerçekleştirilecek yarışma, Türk dünyasından genç sanatçıları ortak bir platformda buluşturacak.

Hitay Vakfı’nın 2013 yılından bu yana genç sanatçı adaylarını desteklemek amacıyla düzenlediği Sanat Yarışması, kapsamını genişleterek bu yıl uluslararası bir niteliğe kavuştu. Geçen yıl tüm Türkiye’den başvurulara açılan yarışma, 2026 yılında Türk Devletleri Teşkilatı iş birliğiyle Türk dünyasının genç sanatçılarını aynı çatı altında buluşturacak.

Yarışmaya Türkiye, Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kazakistan, Kırgızistan, Macaristan, Özbekistan ve Türkmenistan’da resim, heykel ve fotoğraf alanlarında lisans ve yüksek lisans eğitimi gören öğrenciler katılabilecek. Başvurular 30 Haziran 2026 tarihine kadar devam edecek.



10 öğrenci Venedik Bienali deneyimi yaşayacak

Yarışma sonunda seçilecek 10 öğrenci, çağdaş sanat dünyasının en prestijli organizasyonlarından biri olan 61. Venedik Bienali kapsamında düzenlenecek özel keşif programına katılma hakkı elde edecek. Genç sanatçılar, uluslararası sanat çevreleriyle tanışma, farklı üretim pratiklerini gözlemleme ve küresel sanat ortamını yerinde deneyimleme fırsatı bulacak.

Geçtiğimiz yıl yaklaşık bin öğrencinin başvurduğu yarışmada, kazanan 10 öğrenci Berlin Bienali’ni ziyaret ederek uluslararası sanat deneyimi kazanmıştı.

“Genç sanatçılar arasında kalıcı köprüler kurulacak”

Hitay Vakfı Kurucu Başkanı Emin Hitay, yarışmanın yıllar içinde önemli bir dönüşüm geçirdiğini belirterek, başlangıçta tek bir üniversiteyle yürütülen programın önce Türkiye geneline, ardından Türk dünyasına yayıldığını ifade etti.

Hitay, farklı ülkelerden genç sanatçıların ortak bir sanat deneyiminde buluşmasının büyük önem taşıdığını vurgulayarak, oluşturulan platformun gençlerin farklı üretim biçimlerini tanımalarına, uluslararası deneyim kazanmalarına ve sanat yolculuklarını daha güçlü şekilde sürdürmelerine katkı sağlayacağını söyledi.

Sanatın kültürler arasında güçlü bağlar kuran evrensel bir dil olduğuna dikkat çeken Hitay, yarışmanın genç sanatçıların ortak kültürel mirası farklı bakış açılarıyla yorumlamalarına ve uluslararası sanat ortamıyla erken yaşta temas kurmalarına olanak sağlayacağını dile getirdi.

40 öğrenciye uluslararası sanat deneyimi

Hitay Vakfı Sanat Yarışması kapsamında bugüne kadar 40 öğrenci, dünyanın önde gelen sanat etkinliklerini yerinde inceleme fırsatı buldu. Program çerçevesinde genç sanatçılar, Art Basel, Berlin Bienali ve Venedik Bienali gibi uluslararası organizasyonlara katılarak çağdaş sanat dünyasını yakından tanıdı.

Hitay Vakfı, yarışma aracılığıyla yalnızca ödül vermeyi değil, genç sanatçıların gelişimini destekleyen sürdürülebilir bir kültür ve eğitim platformu oluşturmayı hedefliyor. Eğitim, sanat ve kültür alanlarında çeşitli projeler yürüten vakıf, burs programları ve uluslararası sanat etkinlikleriyle gençlerin mesleki ve sanatsal gelişimlerine katkı sağlamayı sürdürüyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.