Dolar 46,0948
Euro 53,2071
Altın 6.399,99
BİST 13.726,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 29°C
Parçalı Bulutlu
Bursa
29°C
Parçalı Bulutlu
Paz 30°C
Pts 29°C
Sal 28°C
Çar 27°C

Akeramos’un 10’uncu yıl sergisi

Akeramos’un 10’uncu yıl sergisi
8 Haziran 2026 15:03
71
A+
A-

Bursa’daki Akeramos Sanat Merkezi, kuruluşunun 10. yılında, “Bu Çaydanlıklar Çıldırmış Olmalı” başlıklı sergisiyle gündelik bir nesnenin sanat aracılığıyla nasıl yeni anlamlar kazanabileceğini ortaya koydu. Serginin ilk etabının açılışı Seramik Sır iş birliğiyle Bilecik’te gerçekleşti. İkinci etabı ise, eylül ayında Rize’de gerçekleştirilecek.

Akeramos’un kuruluşunun 10. yılı kapsamında hazırlanan “Bu Çaydanlıklar Çıldırmış Olmalı!” sergisi gündelik yaşamın en tanıdık nesnelerinden birini sanatın yaratıcı alanına taşıyan kolektif bir buluşma niteliği taşıyor. Sanatın ve yaratıcılığın sınırlarını zorlayan 63 eserin yer aldığı sergide, Akeramos bünyesinde eğitim gören sanat dostlarının ve profesyonel üretim yapan seramik sanatçılarının yanı sıra Onur Sanatçısı Güngör Güner ile Anadolu ve Hacettepe Üniversitelerinden akademisyenlerin ve çok sayıda sanatçının eseri sanatseverlerle buluştu.



HAYAL GÜCÜNÜN SINIR TANIMADIĞI SERAMİK ÇAYDANLIKLAR!

Akeramos Sanat Merkezi’nin sahibi Seramik Sanatçısı Aysun Çölbayır, çılgın sergi ile ilgili olarak; “Bazı nesneler vardır; gündelik hayatın içinde o kadar sıradan görünür ki taşıdıkları hikayeleri çoğu zaman fark etmeyiz. Çaydanlık da onlardan biridir. Oysa kaynayan suyun ve yükselen buharın içinde, paylaşılan zamanların sessiz tanıkları saklıdır. Bir çaydanlığın kaynaması çoğu zaman yalnızca çayın demleneceği değil aynı zamanda bir sohbetin başlayacağını da haber verir. Mutfaktan yükselen o buhar; bazen dostlukların, bazen anıların, bazen de paylaşılan sessizliklerin habercisidir. Bu yüzden çay, bu coğrafyada yalnızca bir içecek değil hayatın ritmine eşlik eden güçlü bir kültürel bağdır.


Çaydanlık formu, bu sergide alışılmış işlevinin ötesine geçerek sanatın ve hayal gücünün alanına taşınmaktadır. Pek çok seramik sanatçısının çaydanlıklardan esinlenerek oluşturduğu yaratıcı ve heykelsi formlar, gündelik bir nesnenin sanat aracılığıyla nasıl yeni anlamlar kazanabileceğini ortaya koymaktadır. Bu sergi, gündelik olan ile sanatsal olan arasındaki sınırları yeniden düşünmeye davet ediyor. Çünkü bazen en güçlü hikayeler, sessizce kaynayan bir çaydanlığın buharından yükselir.” dedi ve ekledi: “Akeramos, Bursa’da seramik sanatına gönül veren sanatçıları, öğrencileri ve sanat dostlarını bir araya getiren önemli bir üretim ve paylaşım alanıdır.

Bu sergi hem bu birlikteliğin hem de yaratıcı üretimin bir yansıması olarak ortaya çıkmaktadır. Kültür gözetmeksizin ulusal ve uluslararası pek çok seramik sanatçısı, çaydanlık formunun zengin detaylarından ve anlatım gücünden ilham alarak özgün ve yaratıcı heykelsi yorumlar ortaya koymuştur. Bu yönüyle çaydanlık, yalnızca bir kullanım objesi değil; farklı kültürlerin statik yaklaşımlarını buluşturan evrensel bir sanat formuna da dönüşmektedir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.