Dolar 45,9294
Euro 53,5282
Altın 6.688,40
BİST 13.955,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 30°C
Az Bulutlu
Bursa
30°C
Az Bulutlu
Çar 30°C
Per 31°C
Cum 27°C
Cts 28°C

Kremlin: Savaşın Sonu Kiev’in Kararına Bağlı

Kremlin: Savaşın Sonu Kiev’in Kararına Bağlı
2 Haziran 2026 15:23
22
A+
A-

Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmalar üçüncü yılına yaklaşırken Kremlin’den savaşın seyrine dair dikkat çeken açıklamalar geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Moskova’nın operasyonlarını ve barış arayışlarını değerlendirdi; sonucun Kiev’in atacağı adımlara bağlı olduğunu vurguladı.

Peskov, son dönemdeki yoğun saldırıların çatışmaları farklı bir boyuta taşıdığını, bunun yalnızca askeri değil insani etkileri de olan yeni bir süreç yarattığını belirtti. Kremlin, yapılan operasyonların hedef odaklı olduğunu savunurken, dış raporlarda yer alan sivil kayıplarına ilişkin eleştirilere rağmen duruşunu korudu.

Yeni Dönem ve Hedefler

Peskov, Moskova’nın uçuş ve saldırı faaliyetlerini “askeri hedeflere yönelik” olarak nitelendirip, operasyonların bu doğrultuda sürdüğünü söyledi. Uluslararası raporların sivil ölümlerine işaret etmesine karşın Kremlin, amaçlarının askeri tesisleri hedef almak olduğunu yineledi.



Diplomasiye Kapı Aralık

Resmi açıklamaya göre müzakere süreci fiilen yavaşlamış olsa da Moskova diplomatik seçenekleri tamamen kapatmıyor. Peskov, Rusya’nın özellikle ABD ile temaslarını sürdürdüğünü ve barış görüşmelerine hâlâ açık olduğunu ifade etti.

Çatışmaların Kapanışı İçin Koşul

Peskov’un en çarpıcı vurgusu, savaşın sona ermesi için Kiev yönetiminin atacağı bir adıma işaret etti: Zelensky’nin, Rusya kontrolündeki bölgelere yönelik Ukrayna askeri varlığını sonlandırma emri vermesi hâlâ çatışmaların hızlı sona ermesini sağlayabilecek bir tercih olarak sunuldu. Kremlin’e göre Moskova’nın 2022’de ilhak ettiğini açıkladığı bölgelerde Ukrayna askeri varlığının bitirilmesi temel şartlardan biri.

Temel Anlaşmazlık Noktaları

Moskova, Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson’u kendi toprakları olarak görüyor; Kiev ise bu bölgelerin ülkesinin ayrılmaz parçası olduğunu savunuyor. Bu farklı bakış açıları, taraflar arasındaki en büyük anlaşmazlık başlığı olmaya devam ediyor.

Gerilim ve Misilleme İddiaları

Peskov, Rusya’nın saldırılarını, Rus kontrolündeki bölgelere yönelik insansız hava aracı saldırılarına misilleme olarak gerekçelendiriyor. Moskova, mayısta Luhansk’ta bir öğrenci yurduna yapılan saldırının ardından operasyonlarını genişlettiğini belirtti; Kiev ise hedefin sivil yapı değil, askeri amaçlarla kullanıldığı iddia edilen bir komuta merkezi olduğunu savundu.

Barış umudu masada kalırken, sahada çatışmalar sürüyor. Tarafların zaman zaman diplomasi çağrıları yapması umut verse de mevcut askeri hareketlilik ve karşılıklı suçlamalar kısa vadede çözümü zorlaştırıyor. Kremlin’in şartlarıyla Kiev’in toprak bütünlüğü ısrarı, savaşın geleceğinin yalnızca cephe gelişmelerine değil, aynı zamanda siyasi karar değişikliklerine bağlı olduğunu gösteriyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.