Dolar 45,9068
Euro 53,5030
Altın 6.651,17
BİST 13.834,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 24°C
Az Bulutlu
Bursa
24°C
Az Bulutlu
Paz 26°C
Pts 28°C
Sal 28°C
Çar 28°C

Paşinyan: Türkiye ile İlişkiler Ermenistan İçin Stratejik Zorunluluk

Paşinyan: Türkiye ile İlişkiler Ermenistan İçin Stratejik Zorunluluk
1 Haziran 2026 15:08
32
A+
A-

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, dış politika hedefleri ve bölgesel ilişkiler üzerine değerlendirmelerini sosyal medya üzerinden paylaştığı görüntülü mesajla duyurdu. Paşinyan, ülkesinin dış ilişkilerinde denge sağlanması gerektiğini vurgulayarak bu yöndeki kararlılığını aktardı.

Paşinyan, özellikle Türkiye ve Azerbaycan ile ilişkilerin normalleşmesinin Ermenistan için yeni fırsatlar yaratacağını söyledi. Bu yaklaşımla birlikte ülkenin nitelikli bir devlet yapısına doğru ilerleyeceğini belirtti.

İlişkilerin Normalleşmesi ve Denge

Başbakan, “Azerbaycan ve Türkiye ile ilişkileri normalleştirme hedefine ulaşacağımızdan eminim” ifadesini kullanarak hedefin sadece diplomatik bir tercih değil, stratejik bir gereklilik olduğunu aktardı. Ona göre dış politikada denge kurulmadığında Ermenistan savunmasız kalacaktır.



Türkiye ile Bağlantıların Önemi

Paşinyan, Türkiye ile ilişki eksikliğinin bir terazinin tek tarafının boş olması gibi algılanacağını söyledi ve bu durumun dış politika dengesizliğine yol açacağını vurguladı. Bu nedenle Ermenistan’ın komşuları ve bölge ülkeleriyle ilişkiler kurmasının şart olduğunu belirtti.

Gerçekçi Perspektif Çağrısı

Başbakan ayrıca demografik gerçeklere dikkat çekerek, Ermenistan nüfusunun yaklaşık 3 milyon olduğunu, kuzey ve batıda ise 135 milyon Türk vatandaşının yaşadığını hatırlattı. Bu bağlamda “Hayal dünyamızdan çıkıp gerçekleri görmeliyiz” sözleriyle daha gerçekçi bir dış politika izlenmesi gerektiğini savundu.

Paşinyan’ın açıklamaları, Ermenistan’ın bölgesel aktörlerle ilişkilerini yeniden şekillendirme çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Konuya ilişkin daha kapsamlı değerlendirmeler ve atılacak adımlar, önümüzdeki dönemde diplomatik temasların seyriyle netlik kazanacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.