Osmangazi Belediyesi’nden Kritik Seminer

Osmangazi Belediyesi, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü kapsamında “Stresli Dünyada Kaygıyı Yönetmek” konulu bir seminer düzenledi. Osmangazi Kent Konseyi ve Çekirge Rotary Kulübü iş birliğiyle Şadırvanlı Han Eğitim Akademisi’nde gerçekleştirilen seminere vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
Programın moderatörlüğünü Prof. Dr. Alp Gurbet üstlenirken, Uzman Klinik Psikologlar Selin Çelen ve Begüm Ece Çalışkan stres ve kaygı yönetimi hakkında önemli bilgiler paylaştı.
“Duygular bastırıldığında fiziksel hastalıklara yol açabilir”
Seminerde konuşan Uzman Klinik Psikolog Begüm Ece Çalışkan, stresin hayatın doğal bir parçası olduğunu ancak yönetilemediğinde hem psikolojik hem de fiziksel sorunlara neden olabileceğini belirtti:
“Stres, günlük yaşamda tehdit algısı karşısında ortaya çıkan işlevsel bir duygudur. Ancak bu duygu işlevsellik dışına çıktığında yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Kaygının kaynağını anlamak, onu yönetmede en önemli adım. Dışa vurulmayan, bastırılan duygular zamanla fiziksel hastalıklara yol açabiliyor. Günümüzde herkesin stres seviyesi giderek artıyor, özellikle zamanının büyük kısmını üretmeye ya da kazanmaya harcayan bireylerde bu durum daha belirgin hale geliyor.”
“Kaygı performansı artırabilir, ama aşırıya kaçarsa başarıyı gölgeleyebilir”
Kaygının tamamen olumsuz bir durum olmadığını vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Selin Çelen ise şöyle konuştu:
“Kaygı, sınav gibi performans gerektiren durumlarda bizi motive eden bir etkendir. Hedefe ulaşmak için gerekli itici gücü sağlayabilir. Ancak kaygı işlevsellik sınırını aştığında, performansımızı olumsuz yönde etkileyebilir ve başarıyı gölgeleyebilir. Önemli olan, bu dengeyi koruyabilmek.”
“Tüm dünyada artan stres yönetilmeli”
Program moderatörü Prof. Dr. Alp Gurbet de dünyada stresin her geçen gün arttığını belirterek şunları söyledi:
“Stres yönetilemediğinde kaygı ve endişeye dönüşüyor. Bu seminerle, stres ve kaygının nasıl kontrol altına alınabileceği konusunda katılımcılara rehberlik etmeye çalıştık.”
“Toplumsal mutluluk, bireysel ruh sağlığıyla başlar”
Osmangazi Kent Konseyi Başkanı Fatma Çil Yılmaz, ruh sağlığının yalnızca bireyleri değil, toplumun genel refahını da etkilediğine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Ne kadar mutlu bireyler olursak, o kadar güçlü ve sağlıklı bir toplum oluruz. Osmangazi Kent Konseyi olarak insanı merkez alan her projede yer almaya devam edeceğiz.”
“Ruhumuz bedenimizin en kıymetli hazinesidir”
Çekirge Rotary Kulübü Başkanı Yüksel Aşnı ise ruh sağlığının önemine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“İyi bir sağlık, yalnızca fiziksel değil zihinsel ve duygusal dengenin korunmasıyla mümkündür. Ruhumuz, bedenimizin en değerli hazinesidir. Ruh sağlığına dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak amacıyla 1992 yılından bu yana her yıl 10 Ekim, Dünya Ruh Sağlığı Günü olarak kutlanıyor. Biz de bu anlamlı günde bir araya geldik.”