Dolar 40,5949
Euro 46,4478
Altın 4.317,82
BİST 10.700,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 32°C
Az Bulutlu
Bursa
32°C
Az Bulutlu
Per 32°C
Cum 30°C
Cts 30°C
Paz 31°C

Bursa Yangınlarının Bilançosu Ağır

Bursa Yangınlarının Bilançosu Ağır
30 Temmuz 2025 10:40
4
A+
A-

Türkiye genelinde etkili olan orman yangınlarıyla mücadele sürerken, Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Burak Arıcak, yalnızca Bursa’nın Gürsu ilçesindeki yangınlarda yaklaşık 1100 hektarlık alanın, yani yaklaşık 1500 futbol sahası büyüklüğünde bir bölgenin yandığını açıkladı. Prof. Dr. Arıcak, yanan alanların tekrar ormana dönüşmesinin 10 yılı bulabileceğini belirtti.

Yangınların nedenlerine ve etkilerine dair bilgi veren Arıcak, özellikle kızılçam ve karaçam gibi yüksek reçine içeren ağaç türlerinin yangına karşı hassas olduğunu ifade etti. “Gürsu’da yoğun olarak kızılçam, Orhaneli’de ise karaçam türleri bulunuyor. Bu türler, büyük orman yangınlarının çıkmasına zemin hazırlayabiliyor” dedi.

Hava koşullarının yangın söndürmede belirleyici olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Arıcak, “Yangın anında alevlerin sıcaklığı 900–1000 dereceye kadar çıkabiliyor, rüzgârla birlikte 700–800 metre ileriye sıçrayabiliyor. Değişken rüzgâr yönü nedeniyle kontrol altına almak oldukça zorlaşıyor” ifadelerini kullandı.

Yanan orman alanlarının anayasal koruma altında olduğuna dikkat çeken Arıcak, “Söndürme çalışmaları tamamlandıktan sonra Orman Genel Müdürlüğü bir yıl içinde yanan bölgeyi yeniden ağaçlandırmak zorundadır. Bursa’da bu süreç genellikle nisan-mayıs aylarında başlar. Önce doğanın kendi süreci beklenir, ardından tohum ve fidan desteğiyle ağaçlandırma yapılır” şeklinde konuştu.

Yangına karşı dayanıklı türlerle orman alanlarını değiştirme önerilerine de değinen Arıcak, bunun ekolojik açıdan doğru bir yaklaşım olmadığını söyledi. “Bu bölgenin doğal ekosistemi kızılçam ve karaçamdır. Farklı türler bu iklime uyum sağlayamayabilir. Ancak insan faaliyetinin yoğun olduğu yol kenarlarında yangına dayanıklı türlerle tampon bölgeler oluşturulabilir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.