Dolar 39,9048
Euro 47,0478
Altın 4.303,40
BİST 10.189,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 29°C
Parçalı Bulutlu
Bursa
29°C
Parçalı Bulutlu
Per 30°C
Cum 31°C
Cts 33°C
Paz 34°C

İletişim Yazılım’a TÜBİTAK’tan Yapay Zekâ Desteği!

İletişim Yazılım’a TÜBİTAK’tan Yapay Zekâ Desteği!
2 Temmuz 2025 15:43
6
A+
A-

İletişim Yazılım, Türkiye’nin yapay zekâ ekosistemine katkı sağlayacak önemli bir projeyle TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandı.

Bursa merkezli şirket, TÜBİTAK’ın 2022 yılından bu yana düzenli olarak gerçekleştirdiği Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısı kapsamında 2025 yılı başvurularında desteklenen 8 işletmeden biri oldu.

Bu destekle İletişim Yazılım, büyük dil tabanlı akıllı asistan projesi üzerinde çalışacak. İletişim Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Hatunoğlu, projeye dair gururunu dile getirerek, “Sanayide dijital dönüşüme katkı sunacak bu önemli projede yer almaktan büyük bir gurur duyuyoruz. Büyük dil modellerini üretim süreçlerine entegre ederek hem insan-makine etkileşimini güçlendirmeyi hem de üretim verimliliğini artırmayı hedefliyoruz,” dedi.

TÜBİTAK Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısı Neleri Destekliyor?

TÜBİTAK’ın bu çağrısı, müşteri kuruluşların ihtiyaçları doğrultusunda yapay zekâ teknolojilerinin ürün ve çözümlere dönüştürülmesini teşvik ederek Türkiye Yapay Zekâ Ekosistemi’ni harekete geçirmeyi amaçlıyor.

Desteklenen öncelikli alanlar şunlar:

* Akıllı üretim sistemleri

* Akıllı tarım, gıda ve hayvancılık

* Finans teknolojileri

* İklim değişikliği ve sürdürülebilirlik

* Akıllı eğitim teknolojileri

Proje önerileri değerlendirilirken endüstriyel Ar-Ge içeriği, teknoloji düzeyi, yenilikçi yönü, proje planının uygunluğu, kuruluş altyapısı, ekonomik yarar ve ulusal kazanıma dönüşebilirlik gibi faktörler göz önünde bulunduruluyor.

Bakan Kacır’dan Yapay Zekâ Vurgusu

TÜBİTAK Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısı ile desteklenen projelerin sözleşme imza törenine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yapay zekânın gelecekteki rolüne dikkat çekti. Kacır, “Önümüzdeki dönemde Yapay Zekâ Dönüşüm Programlarıyla; yapay zekâ teknolojilerinin üretim süreçlerinde kullanımını daha da yaygınlaştıracağız. Yerli ve özgün yeni yapay zekâ modellerinin doğmasını sağlayacak girişimleri, somut adımlarla desteklemeyi sürdüreceğiz. Türkiye’de hiper ölçek veri merkezlerinin kurulmasını hızlandıracağız,” ifadelerini kullandı.

Bakan Kacır ayrıca, yapay zekâ alanında milli ürün ve çözümleri destekleyen Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısı’nın dördüncüsünün de tüm paydaşlara önemli kazanımlar getireceğine işaret ederek şunları ekledi:

“Yapay zekâ alanında daha fazla millî ve özgün projenin geliştirilmesi ve bu projelerin ticarileştirilerek özel sektörün kullanımına aktarılması her daim önceliğimizdir. Bu anlayışla, TÜBİTAK Yapay Zeka Ekosistem Çağrılarımızla; yapay zekâ çözümlerine ihtiyaç duyan şirketlerin, bu alanda teknoloji geliştiren KOBİ’lerin ve araştırma merkezlerinin projelerini destekliyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.