Dolar 38,9132
Euro 44,0443
Altın 4.124,88
BİST 9.475,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 27°C
Az Bulutlu
Bursa
27°C
Az Bulutlu
Per 30°C
Cum 29°C
Cts 29°C
Paz 32°C

BTÜ-MERLAB Türkiye’de Bir İlki Başardı

BTÜ-MERLAB Türkiye’de Bir İlki Başardı
22 Mayıs 2025 11:33
2
A+
A-

Sanayi ve kamuya güvenilir test ve analiz hizmeti sunan Bursa Teknik Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı (BTÜ-MERLAB), ambalaj malzemelerinde oksijen, azot ve karbondioksit gazlarının geçirgenliğini analiz eden 1 cihaz ve 2 metot için daha Türk Akreditasyon Kurumu’ndan (TÜRKAK) akreditasyon aldı. Bu gelişmeyle birlikte MERLAB’ın akredite cihaz sayısı 7’ye, metot sayısı ise 13’e yükseldi.

Kalitesi TÜRKAK tarafından tescillenen BTÜ-MERLAB, “güvenilir test ve analizin adresi” olma vizyonuyla faaliyetlerini sürdürüyor. 2021 yılında aldığı akreditasyon belgesiyle hizmetlerine resmiyet kazandıran laboratuvar, müşteri taleplerine göre akreditasyon kapsamını her yıl genişletiyor.

Türkiye’de Bir İlk: 3 Farklı Gazın Geçirgenliği Akredite Ölçülebiliyor

Ambalaj malzemelerinde gaz geçirgenliğinin, özellikle gıda ürünlerinin uzun süre muhafazasında kritik bir kalite kriteri olduğunu belirten MERLAB Müdürü Doç. Dr. Ahmet Aygün, şu açıklamalarda bulundu:

“Ambalajlarda oksijen, azot ve karbondioksit gibi gazların geçirgenlik düzeyinin düşük olması istenir. Bu kapsamda BTÜ-MERLAB, Türkiye’de bu üç gazın geçirgenliğini akredite olarak ölçebilen ilk ve tek laboratuvar konumuna gelmiştir.”

Geniş Ölçüm Kapasitesiyle Yeni Metotlar Kullanılıyor

Doç. Dr. Aygün, analizlerde kullanılan cihazın, düz ve hasarsız yüzeye sahip malzemelerin gaz iletim hızını ölçtüğünü belirtti. En az 12 cm çapında ve en fazla 3 mm kalınlığındaki plastik filmler, kompozit ya da çok katlı filmler, plastik kaplamalı yapılar ve kumaşlar gibi numunelerin analizinde ISO 15105-1 ve ASTM D1434 adlı iki farklı metot kullanıldığını ifade etti.

Rektör Çağlar: “Hedefimiz En Çok Tercih Edilen Merkez Olmak”

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar da, BTÜ-MERLAB’ın 7 farklı laboratuvarda yüksek teknolojiye sahip cihazlarla hizmet verdiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Güney Marmara ve Bursa’nın tek teknik üniversitesi olarak, sanayi ve akademiye yönelik test ve analiz çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. ‘Güvenilir test ve analizin adresi’ olarak anılan MERLAB, akredite edilen cihaz ve metot sayısını her geçen gün artırıyor. Son olarak 1 cihaz ve 2 metot daha akredite edilerek toplamda 7 cihaz ve 13 metota ulaştık. Tam akreditasyona sahip olan merkezimizin başarısını daha ileriye taşımak için çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyor, Türkiye’nin en çok tercih edilen test ve analiz merkezlerinden biri olmayı hedefliyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.