Dolar 38,7528
Euro 43,5133
Altın 4.021,29
BİST 9.720,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 22°C
Parçalı Bulutlu
Bursa
22°C
Parçalı Bulutlu
Sal 19°C
Çar 19°C
Per 22°C
Cum 21°C

Bursa’dan Bilime Altın İmza

Bursa’dan Bilime Altın İmza
14 Mayıs 2025 10:23
1
A+
A-

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) akademisyenlerinin arı ekmeğinin endüstriyel ve tıbbi kullanımına yönelik geliştirdiği buluş, Amerika Birleşik Devletleri’nde patentlenerek uluslararası tescil aldı. Böylece BTÜ’nün dünya çapında patent aldığı çalışma sayısı üçe yükseldi.

BTÜ’lü akademisyenler tarafından geliştirilen “Arı Ekmeği Vasıtasıyla Antimikrobiyal Aktivitesi Geliştirilmiş Polimer Biyokompozitler ve Bunların Üretim Yöntemi” başlıklı buluş, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun ardından United States Patent and Trademark Office (USPTO) tarafından da tescillendi.

Patentli buluş; Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Aycan Yiğit Çınar, Biyomühendislik Bölümü’nden Doç. Dr. Gökçe Taner, Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Meral Akkoyun Kurtlu ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi doktorlarından Doç. Dr. Faruk Toktaş tarafından geliştirildi.

Sağlık Alanında Geniş Kullanım Potansiyeline Sahip

Buluş kapsamında arı ekmeğinden elde edilen biyokompozit nanolif, sağlık sektöründe çeşitli amaçlarla kullanılabilecek. Geliştirilen malzemenin; yapay damarlar, protezler, doku destek materyalleri, kanama durdurucular, yara bakım ürünleri, enfekte açık yaralar gibi uygulamalarda lokal olarak kullanılması hedefleniyor.

Ayrıca bu yenilikçi biyomalzemenin, bağışıklık sistemi baskılanmış (immünosüpresif) hastalarda ya da organ nakli geçiren bireylerde, sistemik olarak bağışıklık dengeleyici bir hammadde olarak değerlendirilme potansiyeli bulunuyor.

Uluslararası Patent Sayısı 3’e Yükseldi

BTÜ’nün uluslararası patent envanterine eklenen bu buluş, üniversitenin dünya çapında tescillenen üçüncü patenti oldu. Daha önce:

  • İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyübhan Avcı ve ekibi tarafından geliştirilen zemin sıvılaşmasını önleyen malzeme,

  • Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Yıldırım tarafından geliştirilen, dünyada ilk olan hızlı ve düşük maliyetli lif kompozisyon analiz yöntemi uluslararası patent almıştı.

Rektör Prof. Dr. Naci Çağlar: “Bu Başarılar Üniversitemizin Vizyonunun Göstergesi”

Patent alan akademik ekibi tebrik eden BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, şunları söyledi:

“Bilimsel bilgi birikimlerini somut çıktılara dönüştürerek uluslararası patent alma başarısı gösteren değerli akademisyenlerimizi kutluyorum. Araştırma, geliştirme ve yenilikçilik odaklı bu tür başarılar; üniversitemizin vizyonu, bilimsel üretkenliği ve topluma katkı hedeflerinin en somut göstergelerindendir. Üniversitemiz adına ulusal ve uluslararası patent alma başarısını elde eden tüm akademisyenlerimizi gönülden tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.