Dolar 38,5687
Euro 43,6369
Altın 4.017,28
BİST 9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 27°C
Az Bulutlu
Bursa
27°C
Az Bulutlu
Pts 28°C
Sal 28°C
Çar 27°C
Per 27°C

Sanatın Sözlü Tarihi Bursa’da Yazılıyor!

Sanatın Sözlü Tarihi Bursa’da Yazılıyor!
4 Mayıs 2025 12:43
1
A+
A-

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ‘Kültür Fabrikası’ etkinlikleriyle Türkiye’deki modern sanatın ilk adımları keşfediliyor ve dönemin sanatsal dönüşümlerine ışık tutuluyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Kültür Fabrikası etkinlikleri kapsamında Mehmet Akif Ersoy Kültürevi’nde ‘Sözlü Tarih: Sanat Tarihi Buluşmaları’nı başlattı. Türkiye’de modern sanatın ilk adımlarını keşfetmeyi ve dönemin sanatsal dönüşümlerine ışık tutmayı amaçlayan söyleşiler, 1930’lardan 1960’lara kadar olan süreçte, Cumhuriyet sonrası sanat gruplarının estetik, ideolojik ve toplumsal etkilerini derinlemesine inceleyecek.
Doç. Dr. Yavuz ile ‘Cumhuriyet Sonrası Türkiye’de Sanat Grupları’ konuşma dizisinin ilkinde Cevat Dereli, Zeki Kocamemi, Ratip Aşir Acudoğlu ve Hale Asaf’tan oluşan ‘Müstakiller’ üzerinden erken Cumhuriyet dönemi sanatının izleri değerlendirildi. Katılımcılar, bu önemli isimlerin sanat dünyasına katkılarına dair yeni perspektifler kazanma fırsatı buldu.

Sözlü Tarih: Sanat Tarihi Buluşmaları kapsamında 17 Mayıs tarihinde 1933 yılında kurulan ve Nurullah Berk, Zeki Faik İzer, Cemal Tollu, Elif Naci, Abidin Dino ve Zühtü Müridoğlu’ndan oluşan ‘D Grubu’nun batı ve geleneksel sanatlardan nasıl beslendiği ele alınacak. 31 Mayıs’taki programda ise İvi Stangali, Leyla Gamsız ve Nedim Günsür’den oluşan ‘10’lar Grubu 1’in soyutlama ve figür arasında geçişleri konuşulacak. 14 Haziran’da ise Turan Erol, Mehmet Pesen ve Orhan Peker’den oluşan ‘10’lar Grubu 2’nin lirik soyutlamalar ve kültürel bağları ele alınacak. Konuşmalar, Türkiye modernizminin izlerini sürerken, dönemin sanatçıları ve gruplarının birbirinden ilginç hikayelerine odaklanacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.