Bursa’dan Sürdürülebilir Geleceğe Liderlik Çağrısı!

Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) ve Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) tarafından “Sosyal ve Sürdürülebilir Geleceğe: Değişimin Liderleri” konulu bir panel düzenlendi.
BUİKAD Yeşil Gelecek ve Sürdürülebilirlik Komisyonu ve BUİKAD Kurumsal Sosyal Sorumluluk Komisyonu’nun katkıları ile NOSAB Yalçın Aras Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele BUİKAD Başkanı Şeyda Şençayır, NOSAB Bölge Müdürü Mehmet Koçer, BUİKAD Yeşil Gelecek ve Sürdürülebilirlik Komisyon Başkanı Makbule Çetin, BUİKAD Kurumsal Sosyal Sorumluluk Komisyon Başkanı Elif Aygül, Seger AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Tülin Tezer, Yeşilova Holding Kurumsal Sürdürülebilirlik Yöneticisi Eda Çetintaş, Borçelik Çelik Sanayi Ticaret AŞ Sürdürülebilirlik Birim Yöneticisi Emre Beri, TOBB ETU University Assis Prof. Cahit Sönmez, Coşkunöz Eğitim Vakfı Genel Müdürü Bige Tınmazsoy Susuzlu, dernek ve komisyon üyeleri katılım sağladı.
“DEĞİŞİMİN LİDERLERİ KİLİT AKTÖRLERDİR”
Panelin açılış konuşmasını yapan BUİKAD Başkanı Şeyda Şençayır, “NOSAB ile düzenlediğimiz toplantımızın hepimiz için faydalı olmasını diliyorum. Değişimin liderleri, daha adil, daha kapsayıcı ve çevre dostu bir yönde ilerlemesini sağlayan kilit aktörlerdir. Yalnızca konuşan değil, aynı zamanda harekete geçen, dinleyen ve toplumu birlikte dönüştüren bu liderler toplumsal farkındalık yaratırlar. Değişimin liderleri çevre sorunlarını, eşitsizlik, insan hakları ve sürdürülebilir kalkınma gibi konularda kamuoyunu bilgilendirerek toplumsal farkındalık oluştururlar. Sürdürülebilir ve etik değerlere dayalı bir yaşam tarzını benimseyerek örnek olurlar. Başkalarını da harekete geçmeye teşvik ederler. Bugün de sorumlulukta kurumsallaşma, aile şirketlerinin değişim yolculukları ve iş eşitlik konularında bilgilendirmelerde bulunacaklar. Ben ayrıca Başkanımız Erol Gülmez’e, Bölge Müdürümüz Mehmet Koçer’e, BUİKAD Yeşil Gelecek ve Sürdürülebilirlik Komisyonu Başkanı Makbule Çetin’e, BUİKAD Kurumsal Sosyal Sorumluluk Komisyonu Başkanı Elif Aygül’e, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nden Prof. Cahit Sönmez’e, Coşkunöz Eğitim Vakfı Genel Müdürü Bilge Tınmazsoy Susuzlu’ya, Yeşilova Holding Kurumsal Sürdürülebilirlik Yöneticisi Eda Çetintaş’a, Borçelik Çelik Sanayi Ticaret AŞ Sürdürülebilirlik Birim Yöneticisi Emre Beri’ye, Seger AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Tülin Sezer’e, programın sunuculuğunu üstlenen BUİKAD üyemiz Burcu Özel’e ve bu panelin düzenlenmesinde emeği geçen üyelerimize teşekkürlerimi sunmak istiyorum” diyerek sözlerini noktaladı.
“BİLİMİN SESİNİ YÜKSELTMEK İÇİN BURADAYIZ”
“İklim inkarcılığı” konusunun altını çizerek konuşmasına başlayan BUİKAD Yeşil Gelecek ve Sürdürülebilirlik Komisyonu Başkanı Makbule Çetin, “Dünyamızın karşı karşıya olduğu en büyük tehditlerden biri iklim krizi. Ancak bu krizin kendisi kadar tehlikeli bir başka gerçek daha var: İklim inkârcılığı. İklim inkârcılığı, bilimsel kanıtların açık ve net olmasına rağmen, insanların iklim değişikliğinin varlığını ya da insan etkisini reddetmesidir. Oysa buzullar eriyor, sıcaklık rekorları kırılıyor, ekosistemler çöküyor. Tüm bunlar, yalnızca araştırma raporlarında değil, artık günlük hayatımızda da karşımıza çıkıyor. Evet meclisten geri çekilen iklim kanunundan bahsediyorum. İklim kanununun sadece sera gazlarını azaltması yönünde olmayıp ormanların, su kaynaklarının ve biyoçeşitliliğini korunmasına dair daha somut mekanizmalar içermesi bekleniyor. Bugün burada, iklim inkârcılığına karşı durmak, bilimin sesini yükseltmek ve gerçeklerle yüzleşmek için bir aradayız” şeklinde konuştu.
“KADIN LİDERLİĞİNDE YEŞİL DÖNÜŞÜM PROJESİ”
Çetin, ayrıca yeşil işletmelere dönüşümün sağlanması ve büyümelerini desteklemek amacıyla hayata geçirdikleri ‘Kadın Liderliğinde Yeşil Dönüşüm Projesi’ için, “Bu projenin hayata geçirilmesi, sadece yeşil işletmelerin büyümesine değil, aynı zamanda çevresel ve toplumsal faydalar sağlamak adına genel bir dönüşümün parçasıdır. Bu işletmeler, dünyayı daha yaşanabilir kılmak ve doğal kaynakları korumak için önemli bir rol oynayacaklardır. Kadın Liderliğinde Yeşil Dönüşüm Projesi, farkındalık yaratma, yenilikçi çözüm üretme ve mentörlük gibi 3 aşamadan oluşmaktadır. Bugün paylaşılan her deneyim, bizlere hem ilham verecek hem de kendi yolculuğumuzda yeni adımlar atmamıza vesile olacaktır. Panelimize katılarak bilgi ve deneyimlerini bizimle paylaşan tüm değerli konuklarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
“UMUT VE ÇÖZÜMLERLE DOLU BİR BULUŞMA”
BUİKAD Kurumsal Sosyal Sorumluluk Komisyonu Başkanı Elif Aygül ise, “Bugün burada yalnızca fikirlerimizi değil, aynı zamanda ortak hayallerimizi paylaşmak için bir aradayız. Çünkü biliyoruz ki sosyal sorumluluk sadece bir görev değil, aynı zamanda bir vizyondur. ‘Sosyal ve Sürdürülebilir Geleceğe: Değişimin Liderleri’ başlığıyla gerçekleştirdiğimiz bu panel, yalnızca bugünü değil, yarını da konuştuğumuz, umut ve çözümlerle dolu bir buluşma olacak. Söz alacak her bir konuğumuz, değişimin lideridir. Kimi üretimle, kimi eğitimle, kimi dönüşüm hikâyesiyle bize ilham verecek. Topluma, çevreye ve geleceğe karşı taşıdığımız sorumluluğun bilinciyle hareket eden herkes, bu dönüşümün bir parçasıdır. BUİKAD Kurumsal Sosyal Sorumluluk Komisyonu olarak, bireyin gücüne, toplumsal dayanışmanın etkisine ve sürdürülebilir değer yaratmanın önemine inanıyoruz. Ve elbette, bugünün sonunda gerçekleştireceğimiz ‘Bu İş Eşitlik İşi’ başlıklı oturumda, değişimin eşitlikle nasıl mümkün olduğunu hep birlikte yeniden düşüneceğiz” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından başlayan panelin ilk oturumu Sachi Consultancy kurucu ortağı Senem Tanju moderatörlüğünde, Seger AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Tülin Tezer, Yeşilova Holding Kurumsal Sürdürülebilirlik Yöneticisi Eda Çetintaş ve Borçelik Çelik Sanayi Ticaret AŞ Sürdürülebilirlik Birim Yöneticisi Emre Beri’nin firmalarında sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk alanında yaptıkları etkileyici ve ilham verici çalışmaları katılımcılarla paylaşmaları ile devam etti.
Daha sonra ikinci oturumda ilk sözü TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Prof. Cahit Sönmez aldı. Sönmez konuşmasında, aile şirketlerinin ne demek olduğunu, şirketlerin hangi yolları izlemesi gerektiğini, yönetim ve karar alma süreçlerinde aile bireylerinin aktif rol oynamasına ve değişim yolculuklarına değindi. Sönmez, bir aile şirketinin olmazsa olmazının ise her şeyin kurallar dahilinde ve kesinlikle uzlaşma ile yapılması gerektiğini söyledi.
“BİLDİĞİMİZ İŞİ YAPALIM”
Panelin ikinci oturumunda konuşma yapan bir diğer isim ise Coşkunöz Eğitim Vakfı Genel Müdürü Bige Tınmazsoy Susuzlu oldu. Susuzlu ‘Sosyal Sorumlulukta Kurumsallaşma’ konulu açıklamasında “Kurumsal sosyal sorumluluk anlayışı, sadece görünür olmak ya da tabelalara isim yazdırmak için yapılan geçici projelerden çok daha fazlası olmalıdır. Sosyal sorumluluk projeleri kurumun kültürü, yetkinlikleri ve politikalarıyla uyumlu, sürdürülebilir ve ölçülebilir etkilere sahip olmalıdır. Her konudan biraz yapmak yerine, uzmanlık alanlarında derinleşmek, topluma gerçek bir fayda sağlar. Popüler başlıklara yönelmek yerine, kurumun değerleriyle örtüşen konular seçilmeli ve bu yolculukta mutlaka bir sivil toplum kuruluşuyla iş birliği yapılmalıdır. Türkiye’de 100 bini aşkın dernek ve binlerce vakıf desteğe ihtiyaç duyarken, şirketlerin katkısı sadece maddi değil, aynı zamanda yönlendirici ve standart belirleyici de olabilir. Örneğin, çalışanlardan bordrolar üzerinden sembolik katkılar toplayarak, şirketin de bunu ikiye katlamasıyla sürdürülebilir ve şeffaf bir destek mekanizması kurulabilir. Sosyal etkiyi artırmak için samimiyet, süreklilik ve iş birliği esastır. “Her şeye girmeyelim, bildiğimiz işi yapalım” anlayışıyla hareket edildiğinde, çok daha güçlü toplumsal etkiler yaratmak mümkündür” diye konuştu.
“BU İŞ EŞİTLİK İŞİ PROJESİ’ İLE KADINLAR GÜÇLENİYOR”
İkinci oturumun ana teması olan ‘Bu İş Eşitlik İşi Projesi’nin amacını dinleyiciler ile paylaşan BUİKAD Kurumsal Sosyal Sorumluluk Komisyonu Başkanı Elif Aygül, şunları söyledi:
“Türkiye’de sanayide kadın istihdamının düşük olması ve sanayi firmalarının nitelikli çalışan bulmakta yaşadığı zorluklara çözüm üretmek amacıyla hayata geçirilmiş bir sosyal sorumluluk girişimidir. Kadının güçlendirilmesi ve iş hayatında kadın varlığının artırılması misyonuyla yola çıkan proje, özellikle erkek işi olarak bilinen alanlarda kadın çalışanlar yetiştirmeye odaklanmıştır. Bursa’daki sanayi firmalarıyla iş birliği içinde yürütülen bu süreçte, mesleki yeterliliği olmayan ama iş hayatına katılmak isteyen kadınlara eğitim ve istihdam imkânı sağlanmıştır. Proje kapsamında 58 kadın, vinç operatörlüğünden kalite kontrolörlüğüne kadar farklı teknik alanlarda meslek sahibi yapılmıştır. Ulusal ve uluslararası geçerliliğe sahip mesleki yeterlilik belgeleriyle donatılan kadınlar, sadece iş gücüne katılmakla kalmamış; aynı zamanda iş yerlerinde verimliliği artırmış ve vardiya sürelerinde iyileşmelere katkı sağlamıştır. Proje, aldığı ödüller ve medya yansımalarıyla örnek bir model haline gelirken, kadınlara ve sanayiye ilham olmayı sürdürüyor.”
Panelde son olarak, BUİKAD Kurumsal Sosyal Sorumluluk Komisyon Üyesi Pervin Katana moderatörlüğünde ‘Bu İş Eşitlik İşi’ proje katılımcıları ile sohbet gerçekleştirildi. Ev hanımlığından vinç kaynak ve forklift operatörlüğüne birçok zorluk ve deneyim ile önemli başarılara imza atan proje katılımcıları Ceren Çetinkaya, Betül Mercan ve Dürdane Tarhan projenin hayatlarına etkilerini dinleyiciler ile paylaştı.
BUİKAD Başkanı Şeyda Şençayır, panelin sonunda tüm katılımcılara teşekkür ederek, günün anısına plaket takdiminde bulundu.