Mudanya Belediyesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenliğini ve bağımsızlığını uluslararası alanda tescilleyen Lozan Barış Antlaşması’nın 102. yıl dönümünü özel bir söyleşiyle kutladı. “Mudanya’dan Lozan’a Bir Yol Var” başlıklı etkinlik, Mütareke Meydanı’nda yoğun katılımla gerçekleştirildi.
Söyleşinin moderatörlüğünü Bursa Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Diplomasi Araştırmaları Derneği (DARD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Barış Özdal üstlenirken, konuşmacı olarak İstanbul Aydın Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Levent Ürer yer aldı. Etkinliğe Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Belediye Başkan Yardımcısı Baran Güneş, CHP Mudanya İlçe Başkanı Furkan Atalay, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Başkan Dalgıç: “Lozan, Bu Topraklarda Atılan En Net İmzadır”
Açılış konuşmasını yapan Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Lozan’a giden yolun Mudanya’dan geçtiğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “İsmet İnönü’nün Lozan görüşmelerindeki o anlamlı sözünü hatırlatmak isterim: ‘Efendiler, ben buraya Mondros’tan değil, Mudanya’dan geliyorum.’ Çünkü Mudanya Mütarekesi, Lozan’da başı dik oturmanın zeminidir. ‘Mudanya’dan Lozan’a bir yol var’ derken, barışa, onura ve bağımsızlığa açılan bu yoldan söz ediyoruz. Bugün bu ruhu yaşatmak hepimizin görevidir.”
Mudanya’nın bir mütareke kenti olmasının ayrı bir sorumluluk getirdiğini vurgulayan Dalgıç, “Ne yazık ki Lozan her yerde anılmıyor. Ancak biz bu hafızayı canlı tutarak geleceğe taşıyacağız. Cumhuriyet’in daha aydınlık yarınları için hep birlikte çalışacağız” dedi.
Prof. Dr. Ürer: “Lozan, Bir Diplomasi Zaferidir”
Söyleşide konuşan Prof. Dr. Levent Ürer, Mondros’tan Lozan’a uzanan süreci tarihsel ve siyasal yönleriyle ele aldı. Lozan Barış Antlaşması’nın yalnızca bir barış metni değil, aynı zamanda milletin kararlılığının hukuki temele oturtulmuş hâli olduğunu vurgulayan Ürer, “Lozan, hâlâ yürürlükte olan, yaşayan tek antlaşma metnidir. Bu yönüyle tarihe ve günümüze ışık tutmaktadır” dedi.
Etkinliğin sonunda Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, katkılarından dolayı Prof. Dr. Levent Ürer ve Prof. Dr. Barış Özdal’a teşekkür plaketi takdim etti.