Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Paz 21°C
Pts 26°C
Sal 27°C
Çar 23°C

Uzmanından velilere ‘Koronavirüs’ uyarısı

Uzmanından velilere ‘Koronavirüs’ uyarısı
10 Eylül 2021 13:28
689
A+
A-

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı KLİMUD Bursa Bölge Temsilcisi Doç. Dr. Harun Ağca, Bursa Uludağ Üniversitesi Hastanesi’ne başvuran hastaların verilerine dayalı olarak “COVID19 pandemisinin ilk yılında influenza ve diğer solunum yolu virüslerinin değişen epidemiyolojisi” konulu çalışmanın Enfeksiyon ve Halk Sağlığı Dergisi’nin eylül sayısında yayınlandığını dile getirdi.

BURSA (İGFA) – Çalışmanın Türkiye’de COVID-19 pandemisi sırasında solunum yolu virüslerinin epidemiyolojik değişimini incelediğini aktaran Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı KLİMUD Bursa Bölge Temsilcisi Doç. Dr. Harun Ağca, “Mart 2020 ile Şubat 2021 dönemindeki verilerle hazırlanmıştır. PCR testleri ile çok sayıda solunum yolu virüsü araştırılmış ve bu dönemde COVID-19 pandemisi nedeniyle alınan tedbirler sayesinde grip etkeni olan “influenza” virüsünün nerdeyse tamamen ortadan kalktığı, buna karşın üst solunum yolu enfeksiyonlarının en sık etkeni olan, nezle ya da soğuk algınlığı olarak bilinen hastalığın ana etkeni olan “rhinovirüs” ün sıklığında bir değişiklik olmadığı belirlendi” dedi.
TEMMUZ VE AĞUSTOS VURGUSU
Bu çalışmadan sonra laboratuvarda elde edilen verilere dayalı bilgileri paylaşan Doç. Dr. Harun Ağca, “Solunum yolu viral enfeksiyonu etkeni olarak “rhinovirüs” ün yanı sıra, özellikle temmuz ve ağustos aylarında “parainfluenza virüs” ve COVID-19 etkeni olmayan eski tip Korona virüslerden “CoV-OC43” enfeksiyonlarında artış görülmüştür. Okulların açıldığı ve hava sıcaklıklarında ani değişimlerin olduğu bu dönemde başta COVID-19 olmak üzere her türlü solunum yolu enfeksiyonundan korunmak için AŞI – MASKE – MESAFE – HİJYEN önlemlerine uymak en önemli korunma yollarıdır. Okullarda eğitimi devam eden öğrencilerin velileri, çocuklarında üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri olan: boğaz ağrısı, ateş, öksürük, burun akıntısı gibi belirtileri olması halinde çocuklarını okula göndermemeli ve hekime muayene ettirmeli ve gerekiyorsa test yapılmalıdır. Her veli bilinçli bir biçimde bu kurallara uyarak okulların açık kalmasına katkı sağlamalıdır” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.