Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Paz 22°C
Pts 26°C
Sal 27°C
Çar 23°C

Gerçek ve sanal dünya bir araya geliyor

Gerçek ve sanal dünya bir araya geliyor
18 Kasım 2021 13:59
201
A+
A-

Gebze Teknik Üniversitesi IEEE tarafından düzenlenen “Robotik ve Otomasyon Zirvesi” kapsamında yapılan etkinlikte “Toplum 5.0” konulu sunumda “Aslında bu kelime ne diyor? Gerçek dünya ile sanal dünyanın birlikte entegre olduğu dijital bir dünyadan bahsediyor. Toplum 5.0’ı da bunun tüm topluma yayılması olarak değerlendirebiliriz” konuları konuşuldu.

 Sanayi Devrimi birlikte gelişen Endüstri dönemleriyle, fiziksel güç insan hayatında yer almamaya başladı. Dijital dönüşümün her ülkede farklı gelişimler yaşattığıan değinen Halıcı Group CEO’su ve Toplum 5.0 Akademi Başkanı Dr. Hüseyin Halıcı, “ABD, endüstriyel internet dedi. Çin; bunun üzerine oyunun kurallarının değiştiğini, fizikselden zihinsele geçişin olduğunu görünce daha iyi teknolojiye sahip ürünler yapmak için 2025’i hedef alarak ‘Made in China’ dedi.

Avrupa, Endüstri 4.0 dedi. Asya’da Singapur gibi gelişmiş ülkeler ise akıllı şehirler dedi. Ama Japonya, toplumsal düşünülmesi gerektiği için Toplum 5.0 kavramını ortaya attı” dedi. Dijital dönüşümün fabrikalara da uyarlanmasıyla birlikte, işçilik maliyetinin düşeceğini belirten Halıcı, dönüşümün ihtiyaçtan ziyade zorunluluk olduğunun altını çizdi.

SANAL DÜNYA; METAVERSE

Sunumuna Mark Zuckerberg'in Facebook'un adını “Meta” olarak değiştirmesi ve sanal gerçeklik teknolojisi metaverse’i gündeme taşımasına değinen Halıcı, “İlk olarak ABD’li yazar Neal Stephenson'un yazdığı “Snow Crash” isimli bilim kurgu romanında kullanılan metaverse terimi, meta-universe ifadesinin kısaltılmışı olarak kullanılmış olup “kurgusal evren” anlamına gelmektedir.

Metaverse; sanal dünyaların, artırılmış gerçekliklerin ve internetin bir araya gelmesi neticesinde fiziksel dünyada hissedilen tüm insani duyguların dijital dünyada da hissedilebilir hale gelmesidir” ifadelerini kullandı.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.