Dolar 32,4770
Euro 34,9370
Altın 2.435,95
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 22°C
Az Bulutlu
Bursa
22°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C

CHP’li Milletvekili Kayışoğlu, Bakan Çavuşoğlu’na Afganları sordu

CHP’li Milletvekili Kayışoğlu, Bakan Çavuşoğlu’na Afganları sordu
5 Kasım 2021 13:49
161
A+
A-

TBMM AB Uyum Komisyonu Üyesi, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Dışişleri Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na 2015 yılında AB uyum kriterleri çerçevesinde vize serbestisiyle ilgili yapılan çalışmaların yeniden gündeme alınıp alınmayacağını sordu.

ANKARA (İGFA) – TBMM AB Uyum Komisyonu Üyesi Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, dış politikanın milli olması gerektiği konusunda yapılan sunuma katıldığını ancak dış politikanın iktidar tarafından iç politikaya malzeme yapıldığını, bunun da güvensizlik oluşturduğunu öne sürdü. Milletvekili Altaca Kayışoğlu, iç politikaya kurban edilen en önemli uluslararası sözleşmelerden birisinin İstanbul Sözleşmesi olduğunu kaydetti.

Meclis’e girdiği dönemde vize serbestisi konusunda ciddi çalışmaların yapıldığını, AB uyum kriterleri doğrultusunda bir dizi kanun çıkarıldığını hatırlatan CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, “Siyasi Etik Yasası’nı Anayasa Komisyonu’ndan geçirmiştik ama bir anda ne olduysa oldu iç politika hamlesiyle Başbakan görevinden alındı, siyasi bir darbe oldu, yasa kadük oldu, vize serbestisiyle ilgili kriterler de yarım kaldı. Bu kriterler yeniden hayata geçirilecek mi, yolsuzlukla mücadele, insan hakları, siyasi etik yasası gibi konularda çalışmalar gündeme gelecek mi? Bu konularda ileri gitmediğimiz raporlarla ortaya konuluyor. Bunun raporlanmasına da gerek yok biz içeride bunları zaten yaşıyoruz. Gönül ister ki hiçbir şekilde uluslararası sözleşmeler, kurumlar, raporlar olmadan Türkiye Cumhuriyeti olarak zamanında dünyaya örnek olmuş, birçok devrimlerin öncülüğünü yapmış bir ülke olarak yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı, insan hakları, demokrasi konularında kendimizle yarışıp geçmişte olduğu gibi bütün bir coğrafyaya yeniden örnek olabilsek. İmza koyduğumuz üstelik kendi şehrimizin adını taşıyan ve iç politikaya kurban edilen uluslararası sözleşmelerin en çarpıcı örneklerinden birisi İstanbul Sözleşmesi’dir. İçeride birkaç kişi laf etti diye kendi şehrimizin ismini taşıyan bir sözleşmeden çekiliyorsunuz, bu sizin güvenirliğinizi zedeliyor. Dış politikanın en önemli unsurlarından birisi güvendir” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.